Business Internaţional

Miliardarul Mittal, de la un profit de aproape 10 mld. $ in 2008 la numai 118 mil. $ anul trecut

10.02.2010, 23:04 16

ArcelorMittal a raportat un profit net in valoare de 1,07miliarde de dolari pe trimestrul patru al anului trecut in urmacresterii cererii de otel, comparativ cu pierderile de 2,6 miliardede dolari anuntate de companie in perioada similara a anuluiprecedent, scrie BBC News.

In ultimele trei luni ale lui 2009, vanzarile au scazut cu 16%,pana la 18,6 miliarde de dolari. EBITDA a scazut cu 24%, pana la2,13 miliarde de dolari.

Totusi, profitul de 118 milioane de dolari realizat pe intregulan 2009 s-a situat cu mult sub cel de 9,4 miliarde $ inregistrat cuun an in urma.

Cel mai mare producator de otel al lumii a anuntat ca cererea depe piata siderurgica isi revine, livrarile din primele luni aleacestui an urmand sa le depaseasca pe cele de la sfarsitul anuluitrecut.

Compania a avertizat, insa, ca orice crestere de vanzari va ficontrabalansata de preturi de vanzare in scadere si costuri increstere. ArcelorMittal se asteapta in acelasi timp la o crestere adatoriei sale nete in primele trei luni ale acestui an.

Directorul executiv al companiei, Lakshmi Mittal, a declarat caArcelor si-a redus "substantial" baza de costuri anul trecut. "Prinurmare, incepem anul intr-o pozitie buna pentru a profita deredresarea, desi lenta, a pietei", se arata intr-un comunicat.

Productia ArcelorMittal a reprezentat 6% din productia mondialade otel anul trecut, sub cota obisnuita a companiei, de 10%.

Actiunile companiei au inregistrat cea mai puternica scadere dinultimele sase luni pe bursa din Amsterdam dupa ce aceasta a anuntatca profitul pe primul trimestru al acestui an se va situa subestimarile analistilor in contextul scaderii preturilor sicresterii costurilor, scrie Bloomberg.

EBITDA va fi cuprinsa intre 1,8 si 2,2 miliarde de dolari, submedia asteptarilor analistilor chestionati de Bloomberg, ce indica2,69 miliarde $.

"Nu-si pot majora preturile in linie cu cresterea costurilor cumateriile prime, astfel incat tinta dezamageste putin", a declaratTom Muller, analist in cadrul Theodoor Gilissen Bankiers dinAmsterdam.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO