Business Internaţional

Miliardarul polonez Czarnecki, care deţine o bancă şi în România, este interesat să cumpere divizia financiară a General Electric din Polonia

Miliardarul polonez Czarnecki, care deţine o bancă şi...

Autor: CătăIina Apostoiu

15.06.2015, 00:00 489

Miliardarul polonez Leszek Czarnecki este interesat să achiziţioneze Bank BHP, o bancă de mărime mijlocie din Polonia deţinută de grupul american General Electric, relatează Reuters. Czarnecki deţine fondul de investiţii Getin Holding, care în România are banca Idea Bank.

BPH se situează pe locul zece în topul băncilor din Polonia, cu o capitalizare de piaţă de 891 milioane de dolari. GE a anunţat că analizează vânzarea participaţiei de 87,3% deţinute la BPH. Asigurătorul polonez de stat PZU este şi el interesat de BPH. Reprezentanţii BPH, cât şi ai Getin Holding au refuzat să comenteze.

Czarnecki deţine al şaselea mare creditor din Polonia, Getin Noble Bank. Achiziţia BPH ar catapulta imperiul bancar al miliardarului polonez pe locul patru pe piaţa poloneză. Analiştii susţin însă că o astfel de tranzacţie ar primi cu greu avizul autorităţii de supraveghere a pieţei financiare poloneze în condiţiile în care atât Getin Noble, cât şi BPH deţin portofolii uriaşe de credite ipotecare în franci elveţieni, văzute de autoritate ca fiind o sursă de risc.

În România, unde grupul polonez Getin a intrat la finalul lui 2013 prin achiziţia RIB, nu caută activ o altă bancă aflată la vânzare pentru a-şi susţine planurile de dezvoltare, dar se află în discuţii pentru achiziţia unor portofolii de credite, potrivit lui Piotr Kaczmarek, CEO al Getin Holding. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO