Business Internaţional

Miliardarul ucrainean Firtaş a cumpărat o bancă prin firma lui austriacă

Miliardarul ucrainean Firtaş a cumpărat o bancă prin firma lui austriacă

Afacerile miliardarului Dmitri Firtaş au înflorit de la venirea la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici

Autor: Livadariu Andreea

05.05.2011, 23:32 274

Compania austriacă Centragas, deţinută de miliardarul ucraineanDmitri Firtaş, a preluat controlul asupra băncii ucrainene VATNadra pentru 3,5 miliarde de grivne (295,3 mil. euro), scrieBloomberg.

În prezent, Centragas deţine 89,9% din acţiunile Nadra, după cea achiziţionat 100% din acţiunile adiţionale emise, restul de 10%fiind deţinute de bancherul ucrainean Ivan Fursin. Banca centrală aUcrainei a pus în 2009 banca VAT Nadra sub administrare temporară,prelungind durata şi în acest an, deoarece instituţia bancară arămas fără lichidităţi pe timpul crizei financiare. Pentru a primiurmătoarea tranşă de la FMI din acordul în valoare de 15,6 mld.dolari (10,4 mld. euro), banca centrală din Ucraina trebuia fie săpermită VAT Nandra să reia operaţiunile pe piaţa bancară, fie să-isuspende activitatea.

Fostul stat sovietic a accesat un ajutor financiar de la FMI înluna iulie a anului trecut, reprezentând al doilea bailout în doiani. Fondul a acordat deja Ucrainei 3,4 miliarde de dolari (2,29miliarde de euro) în două tranşe, fapt care a ajutat executivul dela Kiev să acopere deficitul de buget.

La sfârşitul anului trecut notele diplomatice publicate pesite-ul WikiLeaks au scos la iveală presupusele legături alemiliardarului cu mafia rusească. O notă diplomatică se referă la oîntâlnire confi­denţială din 2008 între ambasadorul SUA la Kiev şiFirtaş, care controlează aproape jumătate din compania RosUkrEnergo(RUE) (compania rusă de stat Gazprom controlând cealaltă jumătate).RUE, având sediul în Ucraina, dar fiind înregistrată în Elveţia,distribuie gaz din Asia Centrală în Ucraina şi statele membre aleUE.

Firtaş a recunoscut în timpul întrevederii sale cu ambasadorulcă o figură importantă a crimei organizate ruse, SemionMoghilevici, aflat pe lista neagră a FBI, era adevărata forţă dinspatele afacerilor sale de miliarde de dolari în domeniulgazelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO