Business Internaţional

Miliardarul Warren Buffett salvează de la colaps cea mai mare bancă americană

Miliardarul Warren Buffett salvează de la colaps cea mai mare bancă americană

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

25.08.2011, 21:22 1933

Miliardarul Warren Buffett va investi prin compania Berkshire Hathaway cinci miliarde de dolari în cea mai mare bancă americană, Bank of America, a cărei capitalizare s-a înjumătăţit de la începutul anului, scrie Bloomberg.

Buffett salvează astfel Bank of America (BoA) în acelaşi mod în care a susţinut o altă mare bancă americană, Goldman Sachs, în timpul crizei financiare.

BoA va vinde către Berkshire 50.000 de acţiuni pre­ferenţiale care aduc dividende anuale de 6%. Investiţia vine într-un moment în care investitorii se tem că banca va fi nevoită să acceseze pieţele comerciale pentru a strânge capital. Unii analişti estimează la 50 de miliarde de dolari necesarul de finanţare.

CEO-ul BoA Brian T. Moynihan a declarat însă că instituţia de credit nu va fi ne­voită să emită acţiuni pentru a respecta noile standarde in­ternaţionale privind capi­talul şi pentru a acoperi costu­rile rezolvării unor litigii refe­ritoare la ipoteci nepro­fita­bile. "BoA este o companie puternică şi bine condusă şi l-am sunat pe Brian pentru a-i spune că vreau să investesc. Mă impresionează faptul că ei acţionează agresiv pentru a depăşi provocările", a spus Warren Buffett, CEO-ul Berkshire.

Acţiunile BoA şi-au pierdut aproape o treime din valoare în august, iar capitalizarea de piaţă a băncii s-a înjumătăţit de la începutul anului. Banca a raportat pentru cel de-al doilea trimestru pierderi de 8,8 miliarde de dolari şi a anunţat luna aceasta eliminarea a 10.000 de locuri de muncă.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO