Business Internaţional

Miliarde de dolari pentru constructorii turci

06.07.2004, 00:00 12

Companiile de constructii din Turcia au castigat contracte in valoare totala de 2 miliarde 850 milioane de dolari in prima jumatate a anului 2004, in cadrul unui numar de 125 proiecte separate desfasurate in intreaga lume, a declarat ministrul turc de stat Kursad Tuzmen, citat de presa din aceasta tara.
Tuzmen a aratat ca aceasta performanta indica faptul ca firmele de constructii vor putea atinge usor tinta de 5 miliarde de dolari reprezentand valoarea contractelor incheiate in decursul intregului an 2004 pe plan global.
Pe intregul an 2003, firmele de constructii din Turcia au castigat contracte in valoare de 3 miliarde 179 milioane de dolari pe plan international, in timp ce cifra pentru anul 2002 a fost mai mica de un miliard de dolari.
Companiile de constructii din Turcia s-au implicat intr-un numar de 2.600 de proiecte in valoare de 58 miliarde de dolari in 62 de tari din intreaga lume pana acum, a aratat ministrul turc de stat in cadrul aceleiasi declaratii. Acesta a mai aratat ca firmele din acest sector au avut un rol activ in cadrul licitatiilor internationale. "Sectorul constructiilor este cel mai important sector din Turcia, cu contributii foarte importante in cadrul economiei. Planul de actiune pus in practica in 2003 a dat roade si va continua sa fie implementat".
In primele 6 luni ale anului 2004, companiile de constructii din Turcia au incheiat 125 proiecte in 25 tari separate din intreaga lume. Valoarea acestor proiecte este de 2 miliarde 850 milioane de dolari. Cele mai multe contracte au fost incheiate de aceste companii in Romania, Federatia Rusa, Irak, Arabia Saudita si Algeria.
Companiile turce au castigat contracte in valoare de 1 miliard 15 milioane de dolari in Federa'ia Rusa, 229 milioane de dolari in Irak, 231 milioane de dolari in Afganistan, 246 milioane de dolari in Kazahstan in 2003.
Tuzmen a declarat ca firmele de constructii din Turcia au un mare avantaj in fata celor straine in ceea ce priveste proiectele de reconstructie dezvoltate in Irak si Afganistan.
"Datorita ofertelor rezonabile si tehnologiei avansate de care dispun, cat si distantei mici a Turciei de aceasta regiune si experientei de care dispune aceasta, companiile de constructii din Turcia vor fi avantajate in cadrul viitoarelor licitatii din Irak si Afganistan. De aceea, mai multe companii straine vor fi obligate sa coopereze cu companiile din Turcia pentru a desfasura operatiuni in aceste regiuni".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO