Business Internaţional

Miliarde din cer? Opţiunea „Bani din elicopter” are din ce în ce mai mulţi fani

Miliarde din cer? Opţiunea „Bani din elicopter” are...

Autor: CătăIina Apostoiu

24.03.2016, 00:00 1856
După ce peste 600 de reduceri de rate ale dobânzii şi achiziţii de active de 12.000 de miliarde de dolari efectuate de la declanşarea crizei financiare nu au reuşit să mişte rata inflaţiei suficient de mult, băncile centrale ar putea fi nevoite să păşească şi mai adânc într-un teritoriu necunoscut, scrie Bloomberg. Soluţia salvatoare ar putea fi o strategie cunoscută drept „bani din elicopter”, propusă pentru prima dată de laureatul premiului Nobel Milton Friedman. În ultimele două săptămâni, economişti ai Citigroup, HSBC Holdings şi Commerzbank au publicat cu toţii rapoarte destinate investitorilor pe această temă, în timp ce titanul fondurilor de hedging Ray Dalio crede că ideea are potenţial. Oficialii Băncii Centrale Europene discută deja cu privire la ceea ce preşedintele băncii Mario Draghi caracterizează drept „un concept foarte interesant”.

„Nu ştim cu siguranţă dacă «banii din elicopter» va fi următoarea opţiune, dar subiectul este adus din ce în ce mai des adus în discuţie”, afirmă Gabriel Stein, economist la Oxford Economics. „Probabilitatea ca această opţiune să fie implementată sub o anumită formă undeva este destul de ridicată.”

Teoria, niciodată abordată de o economie modernă importantă, priveşte fuzionarea politicilor monetară şi fiscală. Guvernele în criză de lichiditate vând titluri de datorie pe termen scurt direct către băncile central locale pentru bani nou tipăriţi care sunt apoi injectaţi direct în economie prin intermediul unor reduceri de taxe sau programe de cheltuieli. Intermediarii obişnuiţi, cum sunt băncile, sunt ocoliţi.

Ideea este ca cheltuielile şi investiţiile să fie impulsionate direct în loc să se influenţeze randamentele obligaţiunilor sau încrederea.

Într-un discurs din 2002 în urma căruia a fost supranumit „Helicopter Ben”, guvernatorul Fed de la acea vreme Ben Bernanke declara că banii din elicopter „ar stimula în mod sigur consumul şi prin urmare preţurile”.

Ceea ce readuce în discuţie banii din elicopter este eşecul accelerării inflaţiei în cea mai mare parte a lumii în pofida faptului că, după calculele Bank of America, băncile centrale au redus ratele dobânzii de 637 ori şi au cheltuit 12.300 mii de miliarde de dolari pe active până în luna februarie a acestui an. Banca estimează de asemenea că 489 milioane de oameni trăiesc acum în ţări unde ratele sunt negative.

Pentru Dalio, fondator al Bridgewater Associates, acest lucru înseamnă că următorul pas ar trebui să vizeze noi măsuri de stimulare a cererii.

Şi atunci, care ar fi impedimentele? Criticii spun că banii din elicopter ar duce la o inflaţie ieşită de sub control şi la datorii guvernamentale foarte mari. Independenţa şi credibilitatea băncilor centrale ar putea avea de asemenea de suferit. Iar politica ar putea eşua dacă gospodăriile nu ar cheltui banii primiţi.

Preşedintele Bundesbank Jens Weidmann a avertizat deja că „banii din elicopter” ar genera găuri uriaşe în bilanţurile băncilor centrale, iar guvernele şi contribuabilii ar suporta în cele din urmă costurile.

Mai apoi, există obstacolul constituit de legislaţie. BCE nu poate finanţa statele şi nu dispune de o Trezorerie unică cu care să lucreze, în timp ce Fed-ul este constrâns în ceea ce priveşte tipurile de active pe care le poate cumpăra.

“Opţiunea elicopterului este simplă, uşor de implementat, şi pentru unii se aseamănă cu oferirea unui prânz gratuit. Dacă pare prea bună pentru a fi adevărată este pentru că lucrurile stau exact aşa”, afirmă Stephen King, consultant economic al HSBC.

Propunerea ar putea rămâne la nivel de dezbatere. În SUA, preţurile au luat-o în sus, iar FMI încă anticipează că inflaţia din economiile avansate va accelera anul viitor la 1,7% de la 1,1%.

Totuşi, dacă economiile o vor lua la vale din nou, băncile centrale s-au arătat dispuse să reia în calcul idei cîndva respinse, afirmă Jonathan Loynes de la Capital Economics.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO