Business Internaţional

Miniştrii de Externe din cadrul UE caută modalităţi de rezolvare a crizei din Siria

Miniştrii de Externe din cadrul UE caută modalităţi...

Autor: Raluca Manga

12.10.2015, 12:35 95

Conflictul sirian a ucis cel puţin 250.000 de oameni din 2011, potrivit ONU. Peste jumătate din populaţia ţării de 22,4 milioane de persoane a fost strămutată la nivel intern sau peste hotare.

Anul acesta, agravarea condiţiilor în taberele de refugiaţi a determinat un număr fără precedent de sirieni să caute azil în interiorul UE, ceea ce a atras după sine declanşarea celei mai mari crize a migraţiei de la al Doilea Război Mondial.

Siria "este în criză de mult timp, însă problema migraţiei a adus această criză acasă pentru toţi cetăţenii noştri într-un mod foarte practic şi semnificativ", a spus un diplomat UE săptămâna trecută.

Blocul comunitar susţine eforturile coordonate de ONU privind negocierea unei soluţii politice, precum şi lupta condusă de o coaliţie internaţională împotriva grupării Stat Islamic, care a ocupat teritorii extinse din ţară.

Diplomaţia internaţională din jurul conflictului din Siria a ajuns într-o nouă fază pe data de 30 septembrie, când autorităţile de la Moscova au lansat o campanie aeriană care a ţintit în aparenţă gruparea SI. Cu toate acestea, guvernele din Vest sunt de părere că Rusia, un aliat al lui al-Assad, ţinteşte oponenţi ai regimului acestuia.

Tensiunile sunt deja mari între Moscova şi Bruxelles, în ceea ce priveşte conflictul din estul Ucrainei, problemă care nu se află în mod oficial pe agenda discuţiilor de luni.

O "recalculare" are loc acum în interiorul UE privind Siria, a spus diplomatul, adăugând: "Nu putem elabora abordarea noastră la această criză limitându-ne la...relaţia cu Rusia".

În interiorul Europei, există un "consens că al-Assad nu va fi parte din guvernarea viitoare a Siriei", a spus vineri un oficial UE. Unele state membre, inclusiv Germania, consideră însă că acest regim trebuie inclus în negocierile privind viitorul ţării.

"Aranjamentele flexibile de tranziţie" i-ar putea permite lui Assad să rămână la putere în timpul "unui stadiu de tranziţie definit în mod clar", a spus diplomatul UE săptămâna trecută, adăugând că nu crede că există vreun dezacord printre statele membre asupra acestui aspect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO