Business Internaţional

Miniştrii de finanţe din zona euro fac eforturi pentru a reduce cât mai mult datoria Greciei şi insistă pentru o contribuţie mai mare a sectorului privat

Miniştrii de finanţe din zona euro fac eforturi pentru a reduce cât mai mult datoria Greciei şi insistă pentru o contribuţie mai mare a sectorului privat

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

21.02.2012, 01:40 154

Miniştrii de finanţe din zona euro, reuniţi la Bruxelles, într-o şedinţă care deja depăşeşte cu mult programul iniţial, pentru a decide asupra unui nou pacht de bailout pentru Grecia, au identificat modalităţi de a reduce datoria statului elen de la 160% din PIB în prezent la 123-124% din PIB în 2020 şi fac eforturi pentru a diminua datoria cât mai aproape de nivelul de 120% din PIB stabilit într-un acord anterior al liderilor europeni şi considerat ca fiind sustenabil, scrie presa internaţională.

"Am ajuns la un nivel de 123-124% din PIB-ul Greciei şi se fac eforturi pentru a impinge pragul mai mult", au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Reuters.

De asemenea, miniştrii insistă ca finanţatorii privaţi ai Greciei să accepte pierderi de cel puţin 53,5% din valoarea nominal a obligaţiunilor elene pe care le deţin ca parte a schimbului de datorii care face parte din cel de-al doilea program de bailout destinat Greciei. Iniţial, liderii europeni au propus pierderi de 50%, prin care s-ar fi redus datoria elenă cu 100 de miliarde de euro.

Publicaţia britanică Financial Times noteayă că, în cel mai pesimist scenariu, în care datoria rămâne la 160% din PIB în 2020, Grecia va avea nevoie de un pachet de bailout de 245 miliarde euro, faţă de 130 miliarde euro cât a fost luat în considerare iniţial.

Între timp, cele mai recente sondaje de opinie din Grecia arată că partidul de opoziţie Noua Democraţie este cea mai populară formaţiune politică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO