Business Internaţional

Miniştrii spanioli spun lucruri trăznite: "Nu avem deloc nevoie de bailout"

Miniştrii spanioli spun lucruri trăznite: "Nu avem deloc nevoie de bailout"

Foto: Shutterstock

Autor: Radu Bostan

07.10.2012, 13:20 473

Când un ministru spune unui public format din profesorii şi studenţii unei universităţi de top că ţara sa nu are nevoie de bailout, iar sala se umple de râsete, cu siguranţă ceva este în neregulă cu economia. Aşa i s-a întâmplat ministrului spaniol de finanţe Luis de Guindos când a vorbit joi seară în London School of Economics, scrie CNBC.

"Spania nu are deloc nevoie de bailout", a spus de Guindos pe un ton serios. Hazul s-a râspândit imediat în public. Nici măcar traducătorul ministrului nu şi-a putut ascunde zâmbetele.

În pofida chicotelor din sală, de Guindos a insistat că programul de reforme al guvernului şi planul Băncii Centrale Europene (BCE) de a cumpăra obligaţiuni de stat vor fi suficiente pentru ca Spania să nu aibă nevoie de un pachet de salvare complet. Un astfel de bailout ar veni cu condiţii din partea BCE, Comisiei Europene şi Fondului Monetar Internaţional, a explicat ministrul.

De Guindos a evocat şi sprijinul pe care Spania îl dă uniunii bancare şi fiscale din zona euro. "Pentru ca Spania să îşi revină, este extrem de important să eliminăm orice dubiu privind viitorul euro."

Declaraţiile lui de Guindos vin după săptămâni de speculaţii pe pieţele financiare în legătură cu posibilitatea ca Spania să solicite un pachet de salvare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO