Business Internaţional

Ministrul Apărării, despre mutarea arsenalului nuclear din Turcia în România: O speculaţie

Ministrul Apărării, despre mutarea arsenalului nuclear...

Autor: Departamentul Corespondenţi

18.08.2016, 14:37 168

“Nu există niciun fel de gândire, de planuri în această direcţie. Nu putem vorbi reacţionând la această informaţie decât că este o speculaţie“, a declarat ministrul Apărării, Mihnea Motoc, la Buzău.

Potrivit EurActiv.com, care citează două surse, Statele Unite au început mutarea armelor nucleare amplasate în Turcia spre România, pe fondul înrăutăţirii relaţiilor dintre Washington şi Ankara, însă aceste informaţii sunt respinse cu fermitate de MAE.

Conform uneia dintre surse, transferul a fost foarte dificil din punct de vedere tehnic şi politic.

"Mutarea a peste 20 de bombe nucleare nu este uşor de îndeplinit," a declarat sursa citată, sub protecţia anonimatului.

Potrivit unui raport recent al Centrului Simson, după Războiul Rece, la baza aeriană Incirlik din Turcia, la aproximativ 100 de kilometri de graniţa cu Siria, au fost amplasate aproximativ 50 de arme nucleare tactice americane.

În timpul loviturii de stat eşuate din Turcia, autorităţile de la Ankara au tăiat alimentarea cu energie a bazei de la Incirlik şi au interzis aeronavelor americane să decoleze sau să aterizeze aici. Rămâne o întrebare fără răspuns dacă Statele Unite ar fi putut menţine controlul armelor nucleare în cazul unui conflict conflict civil prelungit în Turcia, se mai afirmă în raport.

O altă sursă a declarat pentru EurActiv.com că relaţiile dintre SUA şi Turcia, în urma loviturii de stat, s-au deteriorat într-o măsură aşa de mare încât Washingtonul nu mai are încredere în Ankara pentru a găzdui aceste arme. Armele nucleare sunt mutate la baza aeriană de la Deveselu din România, a mai precizat sursa citată.

Euractiv a cerut Departamentului american de Stat, dar şi autorităţilor turce şi române, să comenteze aceste informaţii. Oficialii americani şi turci au promis că vor oferi un răspuns în acest caz.

Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a negat cu tărie informaţiile cu privire la transferul armelor nucleare americane în România. "Ca răspuns la solicitarea Dvs., MAE român respinge cu fermitate informaţiile la care se face referire," se afirmă într-un comunicat semnat de un purtător de cuvânt al instituţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO