Business Internaţional

Ministrul eston al Apărării: „18 dintre statele UE vor face achiziţii comune de armament pentru Ucraina - un milion de obuze calibrul 155 de milimetri”

Ministrul eston al Apărării: „18 dintre statele UE...

Autor: Mediafax

20.03.2023, 19:25 151

State din cadrul Uniunii Europene vor face achiziţii comune de armament pentru Ucraina, afirmă ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, după o reuniune desfăşurată la Bruxelles, iar, conform unor oficiali europeni, ţări membre vor aloca două miliarde de euro pentru acest plan.

"Când există voinţă, există o cale; nu a fost uşor, dar s-a ajuns la consens politic pentru a oferi Ucrainei muniţie - un milion de obuze calibrul 155 de milimetri", a declarat ministrul eston al Apărării, Hanno Pevkur, citat de postul de televiziune CNN.

Anterior, surse citate de postul France Info au declarat că state membre au ajuns la un acord privind alocarea a două miliarde de euro pentru achiziţii comune de armament care să fie oferit Ucrainei.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a salutat acordul statelor membre UE. "Acest acord va consolida capacităţile Ucrainei pe câmpul de luptă", a afirmat Kuleba.

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, a declarat că doar 18 dintre statele din cadrul Uniunii Europene vor participa la planul achiziţiilor comune de muniţie pentru Ucraina. "Facem un pas esenţial în sensul respectării promisiunilor de a furniza Ucrainei muniţie pentru sisteme de artilerie. Optsprezece state s-au asociat proiectului Agenţiei UE pentru Apărare de a agrega comenzi şi a le transfera industriei de profil. Uniunea Europeană este angajată să ofere Ucrainei mai mult şi mai rapid", a declarat Josep Borrell Fontelles, într-un mesaj transmis prin Twitter.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO