Business Internaţional

Ministrul finanţelor din Hong Kong: România trebuie să investească în drumuri

Ministrul finanţelor din Hong Kong: România trebuie să...

Autor: Roana Rotaru

08.12.2015, 16:48 213
Printre explicaţiile date despre legăturile comerciale dintre Hong Kong şi România şi despre oportunităţile de business pe care şi le pot oferi reciproc cele două ţări, ministrul finanţelor din Hong Kong John Tsang atrage atenţia că în România ar fi nevoie de investiţii în infrastructură, şi anume învestiţii în drumuri, căi ferate, trenuri de mare viteză, conexiuni aeriene şi porturi, investitii importante pentru a facilita transportul de marfă pentru importuri şi exporturi.  
 
Nu în ultimul rând, România ar trebui să promoveze schimburile interculturale în interes educaţional şi să investească în turism, spune ministrul într-un interviu acordat Ziarului Financiar. 
 
„Sunt în jur de 50 de companii în România cu investiţii din Hong Kong . Ele sunt active în diferite sectoare, cum ar fi IT , materiale de construcţii, mobilier, textile, maşini , transport , etc.
Pe de altă parte, românii importă din Hong Kong  în mare parte articole de îmbrăcăminte, jucării şi electronice pentru a le vinde fie în ţară, fie în regiunile vecine. Şi Hong Kong cumpără mult din România, în special produse agricole sau textile”, a afirmat ministrul.
 
Prezenţa românilor la târgurile şi expoziţiile din Hong Kong, cel mai dinamic oraş din Asia, a început să devină impresionantă. Peste 400 de companii româneşti participă la evenimentele organizate de Consiliului de Dezvoltare a Comerţului din Hong Kong, în perioada 2014 – 2015.
„Anul trecut am organizat o mulţime de diferite târguri şi expoziţii unde peste 500 de companii româneşti au fost prezente. Aceste companii folosesc Hong Kong ca pe o platformă pentru comerţul internaţional. La târguri noastre participă o mulţime de cumpărători şi vânzători internaţionali şi este o platformă foarte bună pentru românii care vor să vândă sau să cumpere produse”, a precizat domnul Tsang.
 
Valoarea totală a schimburilor comerciale dintre România şi Hong Kong a ajuns anul trecut la 400 de milioane de dolari, cu 13% mai mare faţă de 2013. 
 
Ministrul a venit zilele trecute la Bucureşti să încheie un acord pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale între România şi Hong Kong.
Unul din semnatari este Attila Gyorgy, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.„Am semnat un acord pentru a evita o dublă taxare între România şi Hong Kong, astfel investitorii, fie românii care au afaceri în Hong Kong, fie oamenii de afaceri din Hong Kong care au afaceri în România, vor şti foarte clar ce taxe vor trebui să plătească în diferite cazuri, iar odată ce vor ştii exact acest lucru, decizile lor de business vor fi mai clare.” a declarat el.
În plus, John Tsang speră ca cooperarea dintere cele două ţări să se extindă datorită proiectului „One Belt, One Road” iniţiat de  preşedintele Chinei, Xi Jinping, în 2013, şi a cărui scop este să lege Asia de Europa şi Africa prin crearea unei infrastructuri comune, fără piedici, care să faciliteze schimburile economice:”.„Odată ce legăturile de infrastructură vor fi libere, fără obstacole, afacerile vor deveni mai prospere pentru că acum ca să aduci marfă din România în Asia durează câteva săptămâni, dar dacă ar exista conexiuni mai bune timpul de transport s-ar reduce cu până la două săptămâni sau sau mai mult.” a explicat el.
Anul trecut, producătorii de vin din România au trimis către Hong Kong sticle cu vin în valoare de doar 50.000 de euro, dar volumele sunt în creştere, importul de vin crescând de 18 ori din 2008 până în 2014. După eliminarea taxelor vamale în 2008, Hong Kong a devenit un hub al importurilor de vin.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO