Business Internaţional

Ministrul francez al bugetului a demisionat după ce procurorii au deschis o anchetă de evaziune fiscală

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

21.03.2013, 00:05 336

Ministrul francez al Bugetului Jérôme Cahuzac a demisionat după ce procurorii au lansat o anchetă formală în urma unor acuzaţii, făcute de un site de investigaţii, de spălare de bani şi evaziune fiscală, scrie The Wall Street Journal. Cahuzac este suspectat că ar avea un cont în Elveţia. Ministrul a insistat să-şi exprime nevinovăţia, dar acuzaţiile făcute împotriva lui pătează imaginea unui guvern „exemplar“, revendicată de François Hollande. Cahuzac, care a făcut din lupta împotriva evaziunii fiscale una dintre priorităţile sale, a spus că demisionează “din respect” pentru guvern şi justiţie.

Preşedintele francez a anunţat că a acceptat demisia. Cahuzac este unul dintre oamenii de bază ai guvernului, iar noul scandal în care a intrat executivul vine când acesta pregăteşte bugetului. Scandalul a pornit de la site-ul de investigaţii Mediapart care ar fi descoperit că ministrul a deţinut un cont secret la banca elveţiană UBS timp de 20 de ani până în 2010, scrie The Guardian.

Potrivit investigatorilor site-ului, Cahuzac s-ar fi dus în Elveţia pentru a-şi închide contul de acolo cu puţin timp înainte de a fi numit şeful comisiei financiare parlamentare în februarie 2010. Mediapart a dat publicităţii o înregistrare audio în care, spun investigatorii, ministrul îi spune bancherului său că este stingherit de contul din Elveţia.

În înregistrare, vocea despre care se spune că este a demnitarului afirmă: „Ceea ce mă deranjează mai mult este că încă mai am un cont deschis la UBS, iar UBS nu este chiar cea mai secretoasă bancă“. Şeful statului, care a subliniat „talentul şi competenţa“ fostului ministru şi a salutat „decizia pe care a luat-o, de a-şi prezenta demisia din guvern pentru a-şi apăra mai bine onoarea“, a dorit să evite tergiversarea scandalului. „Am intrat într-un ciclu sau un foileton judiciar, care riscă să devină un foileton politic“, a mărturisit un apropiat al preşedintelui, care a apreciat că în numele „exemplarităţii“, ar fi „mai bine să acţionăm acum“. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO