Business Internaţional

Ministrul iranian de Externe: Iranul şi Uniunea Europeană sunt pe cale să semneze un acord comercial cu privire la exporturile de petrol

Ministrul iranian de Externe: Iranul şi Uniunea...

Autor: Mediafax

07.05.2019, 18:30 161

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că ţara sa este pe punctul de a semna cu Uniunea Europeană un acord comercial privitor la exporturile de petrol, în pofida sancţiunilor impuse de către SUA, informează sputniknews.com, site-ul în limba engleză al agenţiei RIA Novosti.

El a declarat că un mecanism similar cu INSTEX (instrument creat de către Marea Britanie, Franţa şi Germania pentru a permite achiziţia de bunuri de strictă necesitate supuse unor diverse sancţiuni, n.r.) ar urma să fie implementat în parteneriat cu mai multe state membre ale Uniunii Europene, dar şi cu Rusia şi Turcia.

„Versiunea iraniană a INSTEX este o companie numită SATMA. Uniunea Europeană a fost informată despre aceasta”, a adăugat ministrul, potrivit aceleiaşi surse.

„Iranul şi Uniunea Europeană sunt pe punctul de a semna un acord, care, în ciuda sancţiunilor americane, va face posibile livrările de petrol iranian”, a declarat Zarif.

Ministrul a mai adăugat şi că Iranul va lua măsuri în ceea ce priveşte Acordul nuclear, în cazul în care Uniunea Europeană nu va ajuta Teheranul să facă faţă sancţiunilor americane.

Administraţia Donald Trump a anunţat că nu va mai acorda niciunei ţări exceptări de la sancţiunile SUA privind importurile de petrol din Iran, intensificând presiunile asupra regimului de la Teheran. Decizia, care a intrat în vigoare la 1 mai, afectează în principal China, India, Japonia, Coreea de Sud şi Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO