Business Internaţional

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Vestul încearcă să discrediteze Rusia

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov: Vestul...

Autor: Marian Avram, Mediafax

01.09.2017, 13:37 68

Lavrov este de părere că o parte importantă a elitelor politice din vest nu suportă politica ”independentă” a Rusiei.

”Ei ar vrea să aibă o Rusie obedientă, care să fie gata să facă concesii în detrimentul propriilor interese. De aici provine dorinţa de a pedepsi Rusia pentru că îşi apără locul paşnic în afacerile internaţionale”, a declarat ministrul rus de Externe.

”Ştiţi foarte bine cum se face asta. În astfel de încercări sunt folosite instrumentele descurajării, inclusiv sancţiunile şi războaiele mediatice menite să distorsioneze abordările noastre faţă de problemele internaţionale şi să discrediteze politica noastră externă”, a adăugat Lavrov.

Potrivit ministrului de Externe al Rusiei, Moscova nu încearcă să-şi restaureze influenţele imperiale şi geopolitice tradiţionale.

”Tot ce vrem este să ne construim propriile vieţi fără sugestii din afară, fără sfaturi nedorite şi fără încercări de a determina popoarele cu care avem o istorie comună de secole să ni se împotrivească. Cu toate acestea, noi nu impunem nimic nimănui. Deja am spus că nu acceptăm logica excepţionalismului”, a adăugat oficialul rus.

Lavrov a subliniat că este foarte dificil pentru mulţi oameni din Occident să admită că lumea bipolară s-a terminat şi că încercarea de a institui un hegemon global a eşuat, adăugând că Rusia ştie cine a violat principiile fundamentale ale dreptului international.

”Ştim cine, călcând în picioare angajamentele OSCE şi rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, a bombardat Iugoslavia, Irak şi Libia, a semănat haos în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii, a dat oportunitatea grupărilor teroriste să se ridice, fiind create Al-Qaida, Stat Islamic sau Al Nusra, care sunt principalii duşmani ai omenirii în ziua de azi. Rusia s-a opus mereu încălcării normelor dreptului international”, a continuat Lavrov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO