Ministrul rus de Externe: Sistemul american de apărare antirachetă subminează stabilitatea globală

20 oct 2017 Autori: Andrei Ionascu , Mediafax

Paşii făcuţi de Statele Unite pentru desfăşurarea unui sistem de apărare antirachetă la nivel global subminează stabilitatea strategică, a declarat vineri ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, relatează site-ul agenţiei Tass.

Lavrov a participat la o conferinţă pe tema neproliferării armelor nucleare, la Moscova.

"Încercările unor ţări, precum şi alianţele politice şi militare, de a perturba echilibrul actual în domeniul controlului armelor, par extrem de periculoase. Hotărârea lor de a obţine un avantaj militar şi de a folosi forţa pentru îndeplinirea obiectivelor politice de moment subminează în mod semnificativ stabilitatea strategică. Unul dintre aspectele-cheie în această privinţă se referă la încercările SUA şi ale aliaţilor săi din Europa, din regiunea Asia-Pacific şi din alte regiuni să creeze un sistem global de apărare antirachetă şi să aducă elementele sale mai aproape de graniţele Rusiei şi Chinei", a spus ministrul rus de Externe.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană.

 
Cuvinte cheie:
RUSIA
, SUA
, LAVROV
, sistem
, aparare
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide