Business Internaţional

Ministrul ungar care a băgat spaima în băncile occidentale, exclus de la negocierile cu FMI

Ministrul ungar care a băgat spaima în băncile occidentale, exclus de la negocierile cu FMI

Foto: AFP

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

30.11.2011, 19:21 1229

Ministrul Economiei din Ungaria, Gyorgy Matolcsy, arhitectul măsurilor economice neconvenţionale care au provocat neîncredere pe pieţe, nu a fost inclus în echipa care va negocia un nou acord cu FMI, ceea ce poate indica orientarea către o strategie mai tradiţională, transmite Reuters.

Matolcsy a reprezentat de la jumătatea anului trecut imaginea deciziilor economice controversate ale guvernului, precum introducerea unei taxe speciale pentru bănci şi companii de utilităţi şi naţionalizarea activelor de 14 miliarde de dolari ale fondurilor private de pensii.

Excluderea economistului de 56 de ani din echipa negociatorilor cu FMI reprezintă un nou indiciu că Ungaria se orientează către o abordare strategică mai tradiţională, preferată de creditorii internaţionali.

Guvernul a cerut pe 17 noiembrie sprijinul FMI şi al Uniunii Europene, după ce forintul s-a depreciat la un minim record, din cauza neîncrederii pieţelor în sustenabilitatea politicilor bugetare ale Ungariei.

Echipa negociatorilor va fi condusă de ministrul Dezvoltării, Tamas Fellegi, şi include pe secretarul de stat în Ministerul Economiei Gyula Plaschinger şi pe preşedintele comisiei pentru buget a Parlamentului, Antal Rogan.

Un purtător de cuvânt al guvernului nu a precizat de ce Matolcsy, despre care premierul Viktor Orban afirma că este "mâna sa dreaptă", nu face parte din delegaţie.

El a arătat că Matolcsy se va consulta cu guvernatorul băncii centrale în privinţa planurilor de creştere economică de anul viitor.

"Matolcsy nu ar fi capabil să finalizeze discuţiile. FMI nu are încredere în el, nici pieţele. Avem nevoie de o figură nouă", a declarat Peter Kreko, analist la institutul de cercetări Political Capital.

El a adăugat că Orban nu poate să îl concedieze pe Matolcsy pentru că ar însemnă să recunoască eşecul total al politicilor neortodoxe.

Marginalizarea lui Matolcsy ar putea însemna şi apropierea de sfârşit a politicilor ad-hoc, precum programul de rambursare de către populaţie a creditelor în valută la rate de schimb fixe, sub nivelul celor din piaţă, care afectează băncile şi a atras proteste din partea Băncii Centrale Europene.

"Componenţa delegaţiei sugerează că guvernul a renunţat la politica economică neortodoxă. Acest fapt poate avea un impact pozitiv pe piaţă", a declarat Gyorgy Barcza, analist la K&H Bank din Budapesta.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al guvernului a declarat că guvernul nu va revizui estimarea de creştere economică pentru anul viitor, de 1,5%, până când Germania, principalul comercial al Ungariei, nu va face acest lucru pentru economia proprie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO