Business Internaţional

Mir (pace) şi NSPK, sistemul de plăţi electronice şi carduri ruseşti prin care fortăreaţa Rusia vrea să reziste sancţiunilor Occidentului

Mir (pace) şi NSPK, sistemul de plăţi electronice şi...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.03.2022, 22:33 543

După 2014, anul în care Rusia a atacat pentru prima dată Ucraina, banca centrală rusă a primit misiunea de a construi un sistem naţional de plăţi, paralel cu cele internaţionale operate de coloşi occidentali ca Visa şi Mastercard.

Sancţiunile financiare impuse de UE, SUA şi de aliaţii acestora după anexarea Crimeei făceau din acest lucru o prioritate.

Mecanismul rus de plăţi, NSPK, completat cu serviciile unei firme ruse de carduri electronice denumită Mir (în traducere, pace) au fost puse în funcţiune în 2017 şi de atunci numărul utilizatorilor a crescut încontinuu.

Utilitatea sistemului de plăţi ar trebui să se vadă acum, când Visa şi Mastercard au ieşit din Rusia din cauza celui de-al doilea val de atacuri ru­seşti asupra Ucrainei. De ase­menea, şi alte mecanisme de plăţi occi­dentale, cum ar fi Google Pay sau ale Apple, şi-au încetat activităţile acolo, iar Rusiei i-a fost blocat accesul la sis­temul internaţional de plăţi SWIFT.

Sancţiunile vestice au paralizat aproape toate bucăţile sistemului financiar rusesc, cu o mare excepţie, scrie The Wall Street Journal, ziar care ar trebui să fie portavocea pieţelor financiare americane. 

NSPK a continuat să funcţioneze fără greşeală după retragerea Visa şi Mastercard. Realitatea de la faţa locului este că majoritatea consumatorilor ruşi nu şi-au pierdut capacitatea de a folosi cardurile Visa sau Mastercard pentru tranzacţii în interiorul ţării, continuă publicaţia.

WSJ descrie rezistenţa NSPK ca fiind o victorie rară pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

Teoretic, cardurile Visa şi Mastercard ar trebui să funcţioneze în continuare deoarece tranzacţiile efectuate cu acestea au la bază NSPK şi nu reţelele americane de procesare a plăţilor. Însă alte publicaţii şi site-urile de specialitate spun că atât tranzacţiile cu carduri ale companiilor străine, cât şi cele cu carduri Mir funcţionează cu erori şi în unele cazuri, la cele străine, chiar deloc pentru plăţile din interiorul Rusiei după impunerea sancţiunilor occidentale.

De plăţi cu Google Pay nici nu mai poate fi vorba. La începutul lunii martie, mai multe bănci ruse s-au grăbit să se pună la adăpostul unui sistem de tranzacţii electronice chinezesc, UnionPay. Băncile ruse vor emite, astfel, carduri care să funcţioneze pe baza infrastructurii de plăţi chineze alături de carduri Mir. În străinătate, ruşii nu mai pot face tranzacţii electronice decât cu ţările care nu s-au alăturat sancţiunilor occidentale, cum este Turcia. Blocajul convine Moscovei deoarece guvernul rus vrea să ţină în ţară cât mai mult capital.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO