Business Internaţional

Miracolul economic din Turcia, zguduit de revolte violente

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

02.06.2013, 21:34 2983

Zeci de mii de turci au ieşit la sfârşitul săptămânii trecute pe străzi în cele mai violente manifestaţii din ultimii zece ani într-un protest care a început prin apărarea unui parc de la distrugere şi care s-a transformat într-o revoltă de amploarea celor care au marcat primăvara arabă din 2011 la adresa modului tot mai autoritar cu care premierul Recep Tayyip Erdogan conduce statul laic urmând o agendă islamistă.

Turcia este o ţară care trece printr-un adevărat miracol eco­no­mic, cu o economie care de un deceniu creşte neîntrerupt în pofida instabilităţii din Orientul Mijlociu şi din lumea arabă înconjurătoare şi a crizei datoriilor care a aruncat Europa în recesiune.

Erdogan a scos sectorul bancar din criză cu ajutorul banilor de la FMI şi, după ce a plătit toate datoriile către instituţia financiară de la Washington, îşi permite să refuze o nouă colaborare cu Fondul. Premierul are acum ambiţia de a aduce economia în topul primelor zece ale lumii.

Dar cum totul are un preţ, Erdogan se vede în faţa uneia dintre celei mai mari provocări din timpul celor trei mandate ale sale.

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 03.06.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO