Business Internaţional

Misterele unei spargeri de două milioane de euro din Budapesta de la Arton Capital. Un milion de euro din banii furaţi era într-un seif, iar 900.000 într-un sertar neîncuiat

Guvernul de la Budapesta anunţa în ianuarie că retrage programul în martie 2017. Spargerea din birourile Arton Capital s-a dat la câteva săptămâni după închiderea programului.

Guvernul de la Budapesta anunţa în ianuarie că retrage programul în martie 2017. Spargerea din birourile Arton Capital s-a dat la câteva săptămâni după închiderea programului.

Autor: Bogdan Cojocaru

10.07.2017, 00:06 1335

Birourile din Budapesta ale Arton Capital, una dintre cele patru firme care puteau vinde controversatele obligaţiuni de rezidenţă maghiare, au fost sparte la începutul lunii aprilie. Investigaţia autorităţilor a decurs de atunci în cel mai mare secret, până când mai multe mijloace media maghiare au raportat că sumele sustrase se ridică la echivalentul a 1,9 milioane de euro.

Potrivit RTL Klub, un milion de euro din banii furaţi era într-un seif, iar restul într-un sertar neîncuiat. Seiful a dispărut, la fel şi un server cu documentaţiile tuturor vânzărilor de obligaţiuni, inclusiv cu date personale despre achiziţii, notează Hungarian Spectrum.

Jaful a avut loc în noaptea de 7-8 aprilie în Districtul 6. Site-ul  444.hu scrie că reacţia poliţiei a fost mai amplă ca de obicei. Ofiţerii au intervievat un număr mare de posibili martori - persoane despre care poliţia a desco­perit, urmărind locaţia telefoanelor mo­bile, că se aflau în apropierea sediului Arton Capital în momentul furtului - cărora le-au cerut să vină la poliţie. Surse au declarat pentru 444.hu că activitatea neobişnuit de crescută a poliţiei pentru o infracţiune care nu a implicat violenţe fizice are drept cauze presiunile mari politice.

Programul de obligaţiuni de rezidenţă a fost lansat în 2013 după ce comisia economică a parlamentului, condusă de pe atunci parlamentar al Fidesz Antal Rogen, a oferit fără licitaţie câtorva firme offshore dreptul de a vinde obligaţiunile.

Fiecare firmă a primit monopolul de a vinde titluri într-o anumită parte a lumii, notează The Budapest Beacon.

Raţionamentul acestor obligaţiuni este că statul va accesa astfel capital mai ieftin. Însă programul s-a dovedit a fi o formă mai extinsă de strângere de fonduri deoarece dobânzile obligaţiunilor erau mai mari decât cele ale pieţei.

Profiturile din vânzarea activelor ajungeau la brokerii aleşi de Rogen, acum şeful de cabinet al premierului Viktor Orban. Pe lângă perceperea de comisioane de procesare de zeci de mii de euro, brokerii colectau şi dobânzile. Cu alte cuvinte, sute de milioane de euro erau deviate spre firmele offshore în loc să ajungă în bugetul statului.

Anul trecut, Magyar Nemzet estima că brokerii percepeau comisioane de procesare de 45.000-60.000 de euro, pe lângă dobânda de 2%, pentru un permis.

Unele estimări arată că firmele alese de Rogen au primit o treime din cele 1,2 miliarde de euro încasate de guvern prin aceste obligaţiuni.

Obligaţiunile de rezidenţă s-au aflat în centrul atenţiei şi după ce presa a raportat că titlurile erau cumpărate de infractori străini. În ianuarie, guvernul anunţa că retrage programul în martie 2017. Spargerea din birourile Arton Capital s-a dat la câteva săptămâni după închiderea programului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO