Business Internaţional

Misteriosul trader înarmat cu algoritmi care a băgat spaima în Wall Street cu un crah fulger

Misteriosul trader înarmat cu algoritmi care a băgat...

Autor: Bogdan Cojocaru

22.04.2015, 20:23 5605
Din locuinţa sa modestă din suburbiile de vest ale Londrei, pe sub avioanele de linie care se apropie duduind de Aeroportul Heathrow, un trader mediocru avea să joace un rol mare într-unul dintre cele mai terifiante momente din istoria Wall Street-ului.

Navinder Singh Sarao era un anonim, cel puţin după standardele lumii financiare americane, când poliţia a venit la el.

Însă în acea primăvară din 2010, spun autorităţile, tranzacţiile halucinante ale lui Sarao au ajutat să alunece în abis indicele industrial Dow Jones, care a pierdut 1.000 de puncte în doar câteva minute, în ceea ce avea să devină cunoscut drept „crahul fulger (flash crash)“, scrie Bloomberg.

Autorităţile spun că traderul este responsabil cu una din cinci ordine de vânzare în timpul freneziei, o proporţie de neînchipuit până atunci. Marţi, el a fost arestat de Scotland Yard şi i s-au imputat 22 de capete de acuzare, inclusiv fraudă şi manipularea pieţei. Miercuri, Sarao a apărut într-un tribunal londonez, spunându-i judecătorului Quentin Purdy că se va opune cererii de extrădare făcute de Washington.

Veştile i-au lăsat pe mulţi căutând răspunsuri. Sarao, în vârstă de 36 de ani, nu figura nicăieri că ar fi lucrat la vreo mare firmă financiară din SUA sau Marea Britanie. La timpul crizei fulger, Sarao închiria spaţiu de la o firmă de trading imobiliar în City-ul Londonez şi făcea clearing pentru tranzacţiile sale prin MF Global Holdings, o firmă acum defunctă condusă de Jon Corzine, spun persoane apropiate situaţiei. Unul dintre vecinii lui Sarao a spus ceea ce mai toţi vecinii spun: că era un individ tăcut, retras şi care n-a provocat niciodată probleme. 

Acest portret, spun autorităţile americane, contrazice o istorie de un ani de zile de tranzacţii electronice fulger care i-au adus lui Sarao profituri ilicite de 40 de milioane de dolari.

Mai mult ca sigur că Sarao nu a provocat de unul singur crahul. Iniţial, autorităţile au tras concluzia că o firmă de fonduri mutuale, Waddell & Reed Financial din Kansas, a jucat un rol principal.

Mulţi observatori au presupus că un amestec de forţe, inclusiv tradingul de mare frecvenţă, stă în spatele crizei.

Puţine se cunosc despre Sarao şi tranzacţiile sale, în afară de ceea ce este menţionat într-o plângere formulată de Departamentul American de Justiţie. Un process civil introdus de autoritatea americană de supraveghere financiară aduce câteva detalii în plus despre presupusele activităţi ale traderului. 

Cazul s-a dezvoltat datorită unui „sifonar“ care a adus în atenţia autorităţii „o analiză originală şi puternică“.

Americanii spun că Sarao şi-a petrecut ultimii şase ani sfidând autorităţile de supraveghere în timp ce folosea un software proiectat pentru manipularea pieţei. În afară de fraudă şi manipulare, el a fost acuzat şi de „spoofing“, o practică ilegală care implică plasarea de ordine cu intenţia de a le anula înainte ca acestea să fie executate. În 2010, acţiunile lui Sarao au creat dezechilibre pe piaţa derivatelor care au perturbat pieţele de acţiuni, exacerbând flash crahul.

Când tranzacţiona, Sarao are foarte reţinut, adesea atenuând zgomotele cu căşti puse pe urechi. Ecranul computerului sau reda frecvent date legate de indicele Standard & Poor’s 500. Interacţiunile sale cu colegii se limitau de obicei la angajaţii care instalau noi algoritmi de tranzacţionare. Când a început presupusele tranzacţii manipulative, în 2009, Sarao folosea software standard, modificat apoi la cererea sa astfel încât să-i permită să introducă şi să anuleze rapid şi automat ordine. La un moment dat, traderul i-a cerut celui care a dezvoltat programul codul de bază, cu explicaţia că vrea să se joace cu versiuni noi.

N-a durat mult şi Sarao a apărut pe radarul autorităţilor. Bursele din SUA şi Europa vedeau cum el în mod repetat plasează şi anulează rapid volume mari de comenzi, potrivit FBI. CME Group, care operază platforme de tranzacţionare, l-a contactat pe trader după ce a observat că activităţile sale par să influenţeze semnificativ preţurile de deschidere. Răspunsul său a fost că îi arăta unui prieten ce pot face pe piaţă obsedaţii de tranding de mare frecvenţă. A întrebat, la rândul lui, dacă nu cumva acţiunile CME prinind activitatea sa înseamnă că „manipularea în masă de către obsedaţii de trading de mare frecvenţă se va sfârşi.“ CME a comunicat cu Sarao până în ziua crahului. Criza a speriat investitorii, a devenit ştire de prima pagină peste tot în lume şi le-a lăsat pe autorităţi să se întebe cum a fost posibilă. Trei săptămâni mai târziu, Sarao i-a mărturisit brokerului său că pur şi simplu a sunat la CME şi le-a spus „să mă pupaţi în fund“. Tranzacţiile lui Sarao au continuat neperturbate timp de încă cinci ani. Unele dintre capetele de acuzare sunt legate de tranzacţii din martie 2014.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO