Business Internaţional

Misterul acţiunii „meme“ de care nimeni nu a auzit şi care a crescut de la 1 miliard dolari capitalizare de piaţă la 400 mld. dolari în doar câteva zile

Misterul acţiunii „meme“ de care nimeni nu a auzit...

Autor: Catalina Apostoiu

14.08.2022, 17:18 2057

Ce fel de companie este AMTD Digital şi cine se află în spatele ei? A­ceasta este întrebarea pe care mulţi in­vestitori şi-o pun după ce o compa­nie necunoscută din Hong Kong a re­u­şit să se alăture clubului celor mai mari companii din lume, scrie Fortune.

Totul a început când o acţiune cu simbolul HKD a urcat cu 25% faţă de preţul anterior de închidere chiar la începutul unei zile de tranzacţio­nare, ajungând să atingă un maxim de 2.555 de dolari.

La nivelul de vârf, a înregistrat mai mult de o triplare a valorii şi a ajuns la o capitalizare de piaţă de peste 450 miliarde de dolari, peste cea a Meta sau Alibaba. Iar acest lu­cru s-a întâmplat la un volum zilnic de numai 350.000 de acţiuni.

Chiar dacă a pierdut recent un sfert din valoare, aceasta are în conti­nuare o capitalizare de aproximativ 240 miliarde de dolari, fiind mai valoroasă decât Toyota, Nike, McDonald’s sau Walt Disney.

Performanţa este una impresio­nan­tă pentru o companie care a vân­dut 16 milioane de acţiuni la 7,80 do­lari fiecare la mijlocul lunii iulie, con­ferindu-i o capitalizare de piaţă de aproximativ 1 miliard de dolari.

Nu pare să existe niciun fel de justificare pentru această creştere. Activele totale generatoare de venit din bilanţul companiei au depăşit cu greu pragul de 400 milioane de dolari în martie, o valoare nesemnificativă.

Website-ul propriu dezvăluie foar­te puţine lucruri despre modelul său de business. Firma se autoprezin­tă ca „o platformă one-stop de soluţii digitale în Asia şi un reactor nuclear pentru cei mai buni antreprenori şi idei în era digitală“.

Compania pretinde că soluţiile sale aduc beneficii majore prin co­nec­tarea companiilor. Veniturile a­nuale generate în anul fiscal încheiat în aprilie 2021 se ridică la 25 milioane de dolari.

De ce mai exact s-a listat AMTD Digital în SUA nu este clar, în condi­ţiile în care aceasta a avertizat ime­diat investitorii că ar putea fi obligată să se delisteze. Asta pentru că biro­cra­ţia instituită de Bejing opreşte în prezent auditorul său chinez de la a fi inspectat de americani.

Preşedintele companiei mamă AMTD Group, Calvin Choi, şi-a părăsit job-ul de managing director la UBS pentru preluarea conducerii sale. Istoricul său capitalist şi distincţia de Young Global Leader acordată de WEF nu-l opresc pe acesta de la a lăuda Partidul Comunist chinez.

Într-o lume în care companiile sunt valorizate după fluxurile viitoare de cash, creşterea uimitoare a capitalizării AMTD Digital este tipul de anomalie seismică din sistemul financiar care, statistic vorbind, ar trebui să apară doar o dată la 100 de ani.

Nici chiar compania nu pare să înţeleagă de ce este acum atât de valoroasă.

În mod întâmplător, cazul a apărut într-un moment în care preşedintele SEC Gary Gensler marca aniversarea a 20 de ani de la adoptarea Legii Sarbanes-Oxley, menită să restaureze încrederea în pieţele de capital ale Americii după scandalurile de fraudă de la Enron şi WorldCom.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO