Business Internaţional

Mitt Romney a câştigat în statul care arată drumul către Casa Albă. Dar va reuşi fără spijinul Tea Party?

Mitt Romney a câştigat în statul care arată drumul către Casa Albă. Dar va reuşi fără spijinul Tea Party?

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

04.01.2012, 12:38 369

Mitt Romney (65 de ani) fost guvernator de Massachusetts, omul cu cea mai mică susţinere în cadrul tot mai influentei mişcări ultraconservatoare Tea Party a câştigat primul scrutin republican de tip "caucus" (adunări ale alegătorilor) organizat marţi în statul american Iowa, proces care a marcat debutul consultărilor în cadrul Partidului Republican pentru desemnarea candidatului care urmează să-l înfrunte pe democratul Barack Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Despre caucasul din Iowa se spune că arată drumul către Casa Albă. Mitul nu a fost dezminţit nici în cazul lui Barack Obama care, în alegerile primare din Partidul Democrat, acum patru ani, a câştigat alegerile din Iowa. De aceea mii de ziarişti sunt prezenţi de fiecare dată la aceste alegeri, ceea ce oferă scrutinului o mediatizare excepţională, cu atât mai importantă pentru învingător.

Diferenţa dintre Romney şi următorul plasat, Rick Santorum (fost senator de Pennsylvanya), a fost numai de opt voturi, (ambii candidaţi au avut procentual 25% din voturi) acesta fiind cel mai strâns scrutin din istoria confruntărilor preliminare pentru desemnarea candidatului pentru Casa Albă. Cel mai strâns scrutin anterior a fost înregistrat în 1980, când George H.W. Bush l-a învins pe Ronald Reagan cu o diferenţă de 2% din voturi, urmat de cel din 1996, înregistrat tot în tabăra republicană, când Bob Dole l-a învins pe Pat Buchanan cu 3% din voturi.

De data aceasta, numărul de voturi care a marcat diferenţa (opt), nu a mişcat procentele, ambii candidaţi având 25% din voturi - Romney 30.015 voturi, iar Rick Santorum 30.007 - în vreme ce al treilea plasat, Ron Paul (reprezentant al Texasului) a primit 21% voturi.

Surpriza a venit din scorul sub aşteptări a doi influenţi republicani Newt Gingrich - (fost speker al Camerei Reprezentanţilor, 13%), care l-a devansat pe Rick Perry (guvernator de Texas, 10%), acesta din urmă urmând să-şi anunţe, foarte probabil ieşirea din cursă.

În vreme ce republicanii votau în prima etapă a scrutinului intern, democraţii se reuneau şi ei tot în Iowa într-o reuniune de partid, unde, prin sistemul de teleconferinţă, Barack Obama le-a transmis că este pregătit să câştige un al doilea mandat: "Într-un fel, chiar sunt mai optimist acum decât am fost când am candidat pentru prima dată."

Având deja un candidat în persoana actualui preşedinte, democraţii nu vor avea anul acesta a-şi risipi resursele în dezbateri interne pentru desemnarea candidatului.

Pentru republicani, însă show-ul este abia la început. Victoria lui Romney este importantă - o victorie "semnal". Săptămâna viitoare, mai precis pe 10 ianuarie, vor ave loc primele alegeri primare în statul New Hampshire (cele din Iowa au fost de tip caucus), iar povestea se va termina abia în 27 - 30 august când, în cadrul în cadrul Convenţiei Naţionale a Partidului Republican de la Tampa Bay, în Florida, va fi desemnat cel care îl va înfrunta pe democratul Barack Obama.

Cursa pentru Casa Albă este un show costisitor cât se poate de serios. Cânda ambele partide principale, Partidul Republican şi Partidul Democrat au alegeri interne pentru Casa Albă, atunci ambele îşi desfăşoară alegerile într-un stat, în aceeaşi zi.

Tradiţional, primele alegeri se desfăşoară în Iowa si New Hampshire, care, deşi au o populaţie mică pot face diferenţa simbolică între un candidat şi ceilalţi. În New Hampshire, alegătorii pot vota pe cineva care nu s-a înscris în cursă (procedura "write-in" în care alegatorii scriu un nume preferat pe buletinul de vot.)

Caucasurile sunt adunări ale alegătorilor - organizate în şcoli, grădiniţe, cantine - care organizaează dezbateri înainte de vot.

Mitt Romney, considerat unul dintre candidaţii moderaţi şi cu cele mai mari şanse de a-l învinge pe Barack Obama la 6 noiembrie, a primit, la finele anului trecut, sprijinul fostului preşedinte George W. Bush, dar nu şi pe cel explicit al Tea Party (care îl susţine pe ultraconservatorul Rick Santorum), mişcarea ultraconservatoare şi influenţă din cadrul Partidului Republican (cea care în august trecut a blocat compromisul propus de Obama pe marginea deficitului federal).

În schimb. Romney se arată priceput în a strânge fonduri - iar banii sunt esenţiali în aceste alegeri pentru Casa Albă care, în urmă cu patru ani, au costat un miliard de dolari. The New York Times susţine că partida lui Romney a adunat 32 mil. dolari, doar până la 1 octombrie, el fiind urmat de Rick Perry care a strâns la jumătate din bani - 17 mil. dolari.

Câştigând în Iowa, Romney se detaşează, cel puţin vremelnic, ca principal adversar al lui Obama. Când, la finele anului trecut el a primit sprijinul lui George W. Busc, fostul preşedinte a spus că el reprezintă cea mai bună alegere pentru Partidul Republican în încercarea de a-l învinge pe Barack Obama

În vârstă de 65 de ani, de religie mormonă, Romney este un bogat om de afaceri care s-a lansat în viaţa politică în 1992 când s-a prezentat sub culorile republicane la alegerile pentru Senat, împotriva lui Edward Kennedy. A fost bătut, dar a obţinut cel mai bun scor pe care l-a obţinut vreodată cineva care a candidat împotriva unui Kennedy - 41% din sufragii.

În 2002, ajunge guvernator al statului Massachusetts, învingându-l pe democratul Shannon O'Brien. Dar nu a mai candidat pentru un al doilea mandat. În 2004 participă activ la campania lui George W. Bush.

În alegerile primare din 2008 încearcă să obţină, alături de alţi candidaţi, învestitura Partudului Republican pentru preşedinţia SUA, dar aceasta este câştigată de John McCain, care în alegeri este învins de Barack Obama.

Acum mulţi republicani cred că Romney este unul dintre puţinii candidaţi care l-ar putea învinge pe Obama în alegerile prezidenţiale din noiembrie 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO