Business Internaţional

Mitul zilei de muncă de opt ore, spulberat? Cum pot firmele să economisească bani dacă angajaţii lucrează doar şase ore pe zi

Mitul zilei de muncă de opt ore, spulberat? Cum pot...

Autor: Corina Zamfir

17.04.2017, 17:00 4789

În luna februarie, după aproape doi ani de lucru cu program de şase ore pe zi, asistente medicale la Svartedalens, facilitatea de îngrijire a persoanelor vârstnice din Gothenburg, Suedia, au revenit la schimburile de opt ore, în ciuda cercetărilor publicate recent care arată beneficiile zilelor de lucru scurtate, scrie Bloomberg.

Oraşul Gothenburg nu a extins experimentul din cauza faptului că proiectul a rămas fără finanţare. Costurile programului erau de aproximativ 12 milioane de coroane (1,3 milioane de dolari), sumă cu cuprindea angajarea celor 17 membri ai personalului suplimentar necesari pentru a umple golurile create de ore de lucru mai scurte.

Oraşul a avut buget pentru a menţine programul în picioare timp de doar doi ani, iar oamenii legii au spus că ar fi prea scump pentru a pune în aplicare proiectul în întregul municipiu.

Cu toate acestea, există alte economii pe termen lung care nu au fost luate în considerare de studiul iniţial. Orele de lucru mai scurte au dus la bunăstarea oamenilor, arată cercetătorul Bengt Lorentzon într-o nouă cercetare.

„Oamenii au fost mai puţin obosiţi, mai sănătoşi, au avut mai multă energie când se duceau acasă şi au avut mai mult timp pentru a face diferite activităţi“, a spus Lorentzon.

În mod specific, asistente medicale şi-au luat  cu 4,7% mai puţine zile libere din concediu medical decât au făcut atunci când lucreau opt ore pe zi. De asemenea, şi-au luat mai puţine zile libere din concediu medical decât asistentele din grupul de control care au avut un procent de 62,5% în acelaşi interval de timp al experimentului.

Studiul a dezvăluit care sunt beneficiile de sănătate şi cele ale productivităţii, însă nu a măsurat şi potenţialul de economii de costuri pe termen lung ale asistentelor medicale mai sănătoase.

Dar un lucru este clar, spune Lorentzon: aceste atitudini şi sănătatea îmbunătăţită a condus la asistenţă medicală de calitate mai mare în ceea ce priveşte îngrijirea medicală de la domiciliu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO