Business Internaţional

Modelul ungar de a pune presa în lesă se extinde în întreaga Europă

Modelul ungar de a pune presa în lesă se extinde în...

Autor: Catalina Apostoiu

10.06.2019, 00:06 418

♦ O intervenţie supranaţională ar fi următoarea soluţie, dar aceasta ar necesita un nivel de confruntare pe care UE nu pare a fi capabilă să-l „digere“ în prezent.

 

Imaginaţi-vă o Europă unde canalele de ştiri sunt controlate de carteluri între state şi oligarhi. Premierii oferă contracte profitabile de publicitate companiilor media care îi susţin şi le penalizează financiar pe cele care nu fac acest lucru. Posturile publice sunt curăţate de jurnalişti critici şi transformate în susţinători ai partidului de guvernământ.

Aceasta nu este o fantezie distopică, este Europa anului 2019, scrie Harlan Mandel, CEO al Media Development Investment Fund cu sediul în New York, într-o opinie publicată de EUObserver.

Prin aducerea la tăcere a vocilor critice, cartelurile de guverne şi oligarhi au puterea de a scăpa de responsabilitate, de a-şi asigura accesul total la resurse publice şi de a-şi prelungi propria existenţă.

Un raport al Media Development Investment Fund evidenţiază amploarea unui fenomen care erodează ceea ce au câştigat cu greu ţările din estul, centrul şi sud-estul Europei pe frontul democraţiei, ameninţând să-şi întindă tentaculele către noi teritorii, scrie Mandel.

Fenomenul are ca punct de pornire Ungaria. Alte ţări îi urmează acum modelul. Presa independentă este sub presiune susţinută în ţări ca Polonia, Cehia, România şi Serbia. Şi există un element transfrontalier. O anchetă a Organized Crime and Corruption Reporting Project relevă că oamenii de afaceri şi companiile având legătură cu Orban achiziţionează participaţii în companii media din Balcani. Iar magnatul ceh Daniel Kretinsky a cumpărat recent o parte din Le Monde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO