Business Internaţional

Moderna, plus 8% pe acţiuni după ce compania a anunţat că lucrează la crearea unui vaccin de combatere a gripei şi coronavirusului. Gigantul american a crescut pe bursă cu peste 300% de la începutul anului

Cu o creştere de aproape 700% a acţiunilor în ultimele 12 luni, Moderna înregistrează în prezent o capitalizare de  aproximativ 184 de miliarde de dolari

Cu o creştere de aproape 700% a acţiunilor în ultimele 12 luni, Moderna înregistrează în prezent o capitalizare de aproximativ 184 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici

10.09.2021, 13:31 323

Acţiunile grupului farmaceutic american Moderna (simbol bursier MRNA) s-au apreciat cu 7,8% la sfârşitul ultimei şedinţe de tranzacţionare din New York, după ce compania a declarat că dezvoltă un ser care oferă protecţie atât împotriva coronavirusului, cât şi împotriva gripei sezoniere, notează CNBC.

Noul vaccin, pe care firma îl numeşte mRNA-1073, combină vaccinul actual anti-Covid-19 şi un ser de combatere a gripei care se află în plin proces de dezvoltare, conform unui comunicat de presă.

„Astăzi anunţăm primul pas al noului nostru program de dezvoltare a unui vaccin pentru Covid-19 şi gripa sezonieră. De asemenea, facem progrese cu privire la înrolarea pacienţilor în programele noastre privind bolile rare şi ne devotăm în totalitate testelor pentru vaccinurile anti-cancer. Considerăm că acesta este doar începutul unei noi epoci a medicinei bazate pe informaţii”, spune CEO-ul Stephane Bancel.

Până acum au fost distribuite în Statele Unite peste 147 de milioane de vaccinuri anti-Covid dezvoltate de Moderna.

Vaccinurile pe bază de ARN mesager create de Moderna şi Pfizer/BioNTech „păcălesc” corpul să producă o formă inofensivă a virusului SARS-CoV-2, declanşând astfel un răspuns imun. Experţii argumentează că acest tip de vaccin este mai uşor de produs prin comparaţie cu serurile tradiţionale, care transmit de obicei o variantă slăbită a virusului pentru a produce un răspuns imun.

Acţiunile Moderna au crescut cu 308% de la începutul anului până în prezent, societatea raportând în acest sens un plus de aproape 700% de-a lungul ultimelor 12 luni. Prin comparaţie, acţiunile Pfizer (PFE) s-au apreciat cu 25% de la începutul lui 2021 şi cu 36% în ultimul an.

Însă capitalizarea Pfizer ajunge la 258 de miliarde de dolari, în timp ce Moderna înregistrează o valoare de piaţă de circa 184 de miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO