Business Internaţional

Mogulul duty-free-urilor este patronul echipei de fotbal Leicester, noua campioană la fotbal din Anglia. Thailandezul a cumpărat clubul în urmă cu şase ani, cu numai 57 milioane dolari

 Jamie Vardy este atacant la clubul Leicester

Jamie Vardy este atacant la clubul Leicester

Autor: Dan Grigore Ivan

03.05.2016, 21:15 3654

Minunea s-a produs în Anglia, Leicester o echipă pe care majoritatea o vedea zbătându-se la retrogradare, a reuşit să câştige titlul în Premier League, una dintre cele mai dure competiţii fotabilistice din lume. Este cea mai mare surpriză din istoria de peste 100 de ani a acestui campionat.

Vichai Srivaddhanaprabha este miliardarul thailandez din spatele miracolului din Marea Britanie, scrie cotidianul american Wall Street Journal.

Cu o avere estimată la 2,9 miliarde dolari, thailandezul este o figură discretă, iar în ciuda faptului că echipa lui a câştigat campionatul, Vichai nu a dorit să apară public sau să ofere un interviu.

King Power, compania înfiinţată de thailandez în 1989 şi care figurează pe tricourile lui Leicester, administrează un lanţ de duty-free-uri în toată Thailanda, obţinând monopolul pe două mari aeroporturi din una dintre cele mai vizitate ţări din lume.

După rezultatul extraordinar obţinut de către echipa pe care o finanţează, un eveniment interesant pare să se producă în Asia, dar mai ales în Thailanda. Datorită implicării financiare a lui Vichai în fotbalul englez, o parte însemnată dintre microbişti asiatici par să-şi îndrepte susţinerea către Leicester, în dauna unor nume mai consacrate, precum Manchester United, Chelsea sau Liverpool. Acest aspect ar putea reprezenta o oportunitate pentru miliardarul thailandez, putând de acum, după ce este echipa sa este campioana Angliei, să se adreseze cu alt aplomb bazinului uriaş de fani din Asia.

Având în vedere noua expunere de care se bucură Leicester, rămâne de văzut cum se va modifica strategia conducătorilor clubului. Până acum, modelul de business adoptat de către cei de la Leicester este diametral opus faţă de cluburile vedetă din Premier League, formate din cei mai în vogă fotbalişti din lume, plătiţi cu salarii stratosferice şi bugete de publicitate enorme.

Vichai a cumpărat clubul cu 57 milioane dolari, în urmă cu şase ani. Reţeta de succes a thailandezului nu a fost aceeaşi ca a marilor miliardari ai lumii implicaţi în fotbal (Abramovich de la Chelsea, care ironic i-a asigurat titlul lui Leicester prin egalul făcut cu Tottenham), şi-anume injecţii de capital masive în bugetul de achiziţii al noilor cluburi.

Din drepturile TV, campioana Angliei va încasa aproximativ 90 milioane de lire sterline.

Cel mai scump fotbalist al lui Leicester, Riyad Mahrez, valorează 20 milioane de euro, confom estimărilor site-ului transfermarket.de.În comparaţie, Hazzard de la Chelsea era evaluat acum un an la 100 milioane de euro, dar în prezent cota lui a scăzut la numai 70 milioane de euro.

Leicester a cheltuit anul trecut doar 36,6 milioane lire sterline, cu mult mai puţin faţă de cele 215 milioane lire sterline cheltuite de către Manchester United, care a înregistrat un nou eşec, nereuşind să mai câştige titlul din 2013.

Claudio Ranieri, antrenorul italian al celor de la Leicester, a reuşit pentru prima oară în carieră să câştige campionatul în Anglia, după ce în trecut a mai antrenat nume mari precum Chelsea, Atletico Madrid, Parma, Roma, Valencia sau Juventus. Deşi a antrenat astfel de cluburi, probabil cea mai notabilă şi improbabilă victorie din cariera antrenorului rămâne cucerirea trofelui din Premier League.

Jucătorii echipei sale valorează aproximativ 127 milioane de euro, în condiţiile în care toate cele 20 de echipe din Premier League valorează 4,41 miliarde euro.

În comparaţie, jucătorii lui Manchester City valorează 500 de milioane de euro, de peste trei ori mai mult decât campioana en titre din Premier League. De asemenea, jucătorii cluburilor precum Chelsea, Manchester United, Liverpool sau Arsenal, valorează între 300 şi 500 de milioane de euro.

Manchester United este listat chiar pe bursa de la New York, capitalizarea buriseră a companiei, fiind de 2,8 miliarde dolari.

Cluburile din Anglia au început să fie cumpărate pe bandă rulantă de investitori străini – ruşi, chinezi, americani, arabi sau thailandezi.

Manchester United este deţinută de familia americană Glazer, iar Arsenal are în spate un mogul rus.

Manchester City este deţinută de arabi, iar Livepool aparţine unor investitori americani.

Campionatul Angliei este cel mai puternic din lume în acest moment, business-ul din jur ridicându-se la câteva miliarde de euro.

Oraşul Leicester generează un PIB de 20 miliarde dolari, mai puţin decât Bucureştiul, cu o populaţie de aproape 10 ori mai mare decât Leicester, care contribuie cu aproximativ 38 miliarde dolari la PIB-ul României.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO