Business Internaţional

MOL din Ungaria se luptă cu Orlen din Polonia pentru piaţa ECE

MOL din Ungaria se luptă cu Orlen din Polonia pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

27.11.2018, 00:05 486

PKN Orlen, un gigant al industriei petrolului din Polonia, ar putea să devină şi mai mare prin fuziunea cu concurentul local Lotos. MOL, gigantul petrolier maghiar, lasă impresia că nu este impresionat de noul rival cu tendinţe expansioniste.

În urma fuziunii, aflată în discuţii, dintre PKN Orlen şi Lotos vor creşte oportunităţile de business pentru jucătorii externi pe piaţa poloneză, a declarat Ferenc Horvath, CEO adjunct al MOL, scrie Warsaw Voice.

MOL nu are planuri de extindere pe paţa poloneză, dar ar putea intra în competiţie cu Orlen în Slovacia, unde compania maghiară operează staţii de alimentare sub marca Slovnaft, cât şi în Cehia, în cazul în care Orlen decide să-şi ex­tin­dă activitatea pe piaţa respectivă prin intermediul Uni­petrol.

Orlen intenţionează să se extindă în Europa Centrală, iar Unipetrol din Cehia va fi rampa de lansare, potrivit Puls Biznesu.

Divizia cehă Unipetrol a PKN Orlen intenţionează să se extindă în ţările vecine şi ar putea achiziţiona între 10 şi 20 de staţii de alimentare pe una din pieţele respective pentru început, anunţa în luna iulie directorul executiv al Unipetrol Tomasz Wiatrak.

„Avem o reţea decentă de staţii în Polonia, suntem întotdeauna gata să analizăm oportunităţile, dar nu ne con­centrăm pe expansiunea pe piaţa poloneză“, susţine Bence Biro, responsabil pentru departamentul de consum al MOL.

MOL nu se teme de competiţia venită din partea Orlen, aşteptându-se ca firma poloneză să joace după regulile pieţei, a mai declarat Horvath.

MOL concurează cu Orlen pe piaţa central-europeană. În Polonia, Orlen administrează întregul lanţ de producţie, în timp ce MOL operează pe piaţa de wholesale, iar prin reţeaua de 81 de staţii Slovnaft partenere este vizibilă şi pe piaţa de retail.

Fuziunea dintre Orlen şi Lotos va consolida poziţia lor de piaţă, deşi există riscul ca autorităţile europene antimonopol să ridice obiecţii, potrivit Puls Biznesu.

În luna octombrie, surse din cadrul gigantului PKN Orlen anunţau că firma poloneză a înregistrat progrese semnificative în ceea ce priveşte procesul de due diligence al rivalului Lotos realizat în vederea unei posibile fuziuni a celor două firme.

Orlen vrea să depună o moţiune privind fuziunea la Comisia Europeană până la sfârşitul acestui an şi speră să primească acordul pentru operaţiune la mijlocul anului viitor.

Compania poartă în paralel discuţii cu sindicatele.

Cea mai mare companie de rafinare a Poloniei, PKN Orlen, controlată de stat, anunţa la mijlocul acestui an că va investi 8,3 miliarde de zloţi (1,94 mld. euro) până în 2023 într-un program de dezvoltare care va transforma firma din importator în exportator. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO