Business Internaţional

MOL donează 8 milioane de dolari către asociaţia maghiară de fotbal ca să plătească mai puţine taxe

Pancho Arena, un stadion controversat construit la câţiva metri de proprietatea pe care premierul maghiar Viktor Orban o are în satul său natal Felcsút

Pancho Arena, un stadion controversat construit la câţiva metri de proprietatea pe care premierul maghiar Viktor Orban o are în satul său natal Felcsút

Autor: CătăIina Apostoiu

15.01.2016, 00:05 281

Grupul ungar de petrol şi gaze MOL, unul dintre cele mai mari din Eu­ropa de Est, va dona 2 miliarde de fo­rinţi (7 mil. dolari) din profiturile brute către Asociaţia Ungară de Fotbal (MLSZ) în acest an, au anunţat di­rectorul executiv al companiei petro­liere Zolt Hernadi şi preşedintele asociaţiei Sandor Csany în timpul unei conferinţe de presă comune, potrivit The Budapest Beacon.

Preşedintele aso­ciaţiei un­g­are de fotbal, Sandor Csany, este în acelaşi timp preşedinte şi director executiv al OTP, cel mai mare grup bancar din Ungaria, iar la MOL acesta ocupă po­zi­ţiile de membru al consiliului di­rector şi vice­preşedinte. Ba­nii donaţi ur­mează să fie fo-losiţi pentru dezvoltarea de noi jucători şi de infrastructură.

Compania ungară inten-ţio­nează de asemenea să doneze încă 285 milioane de forinţi (un milion de dolari) în acest an Asociaţiei Ungare de Fotbal, sumă pe care aceasta o poate folosi în ce scopuri va dori.

În Ungaria, aşa-numitele donaţii TAO din partea companiilor către organizaţii din lumea sportului sunt deductibile fiscal în întregime dacă întrunesc anumite criterii. Potrivit Transparency International, contribu­ţiile de acest tip au asociat un risc ridicat de corupţie. Guvernul ungar susţine că astfel de contribuţii reprezintă con­tribuţii private. Totuşi, Transparency International consideră că acestea echivalează cu un transfer al taxelor corporatiste din vistieria publică către cluburile sportive pri­vate, iar din acest motiv acestea ar trebui consi-derate drept fon­duri publice.

Zolt Hernadi, pus sub acuzare de procurorii croaţi în iunie 2014 pentru presupusa mituire a fostului premier croat Ivo Sanader, dar achitat mai târziu de o instanţă din Ungaria, a declarat că este o onoare să sprijine fotbalul ungar. Acesta s-a declarat convins că donaţia va susţine performanţa echipei naţio­nale a Ungariei la campionatele euro­pene de fotbal din Franţa din luna iunie.  „Calificarea la Euro 2016 este o dovadă că poţi obţine orice cu credinţă, voinţă şi efort. Aceasta este şi filosofia noastră de business“, a declarat Hernadi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO