Business Internaţional

Moldova cu o inflaţie de peste 30% şi blestemul de a avea vecini în război

Moldova cu o inflaţie de peste 30% şi blestemul de a...

Autor: Bogdan Cojocaru

10.08.2022, 19:57 321

Peste 20% din importurile de ali­mente ale Republicii Moldova ve­neau din Ucraina, iar 10% din Rusia. Aceste lucruri înseamnă că războiul ruso-ucrainean, care a blocat toate aceste fluxuri, a produs un şoc enorm pe piaţa moldovenească.

Rezultatul este o inflaţie de 32% în iunie. În iulie va fi mai crunt. Ban­ca centrală a micii republici aflate la periferia Uniunii Europene tocmai a înrăutăţit prognoza de inflaţie pentru anul acesta de la 27% la aproape 30% din cauza impactului pe care îl are asupra economiei războiul pornit de Rusia contra Ucrainei.

Moldova, stat care s-a angajat pe calea europeană şi care vrea să stea departe de influenţa Moscovei, este lovită de preţurile mari şi de forţe potrivnice din toate părţile.

Este dependentă de importurile de energie, iar aceasta este mai scum­pă ca niciodată. Cel mai mare produ­cător de electricitate al ţării este ter­mocentrala de la Cuciurgan, din Transnistria, teritoriu controlat de autorităţile separatiste pro-ruse de acolo.

Altfel, Moldova importă gaze naturale din Uniunea Europeană, de unde vin foarte scumpe. Rusia, care face tot mai frecvent gesturi de inti­mi­dare, va interzice din 15 august im­porturile de produse alimentare mol­do­veneşti din 31 din cele 35 de raioa­ne moldoveneşti, potrivit Reuters.

Banca naţională estimează că rata de inflaţie anuală va continua să crească până în trimestrul trei al acestui an. În 2023, indicatorul ar urma să încetinească la 16%, un nivel ridicat după standardele UE.

Scumpirile record au forţat ban­ca centrală să crească dobânda de poli­tică monetară de la 18,5% la 21,5% în august.

Această dobândă este reperul pentru costul creditului. Ori cu cât costul e mai mare, cu atât e presată mai în jos creşterea econo­mică. În UE, unde şi dobânzile, şi inflaţia sunt mai mici, se vorbeşte de recesiune.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO