Business Internaţional

Moldova cumpără gaze din Polonia după ce eşecul negocierilor cu Rusia a aruncat ţara în criză energetică

Guvernul moldovean a anunţat încheierea unui acord cu compania de stat poloneză PGNiG privitor la achiziţia unui milion de metri cubi de gaze.

Guvernul moldovean a anunţat încheierea unui acord cu compania de stat poloneză PGNiG privitor la achiziţia unui milion de metri cubi de gaze.

Autor: Catalina Apostoiu

26.10.2021, 23:01 408

Republica Moldova a încheiat un contract cu Polonia pentru livrarea de gaze naturale, aceasta fiind prima dată când ţara fost sovietică apelează la un alt furnizor decât Rusia pe fondul continuării conflictului cu gigantul rus Gazprom, relatează AFP. Moldova este 100% dependentă de gazele ruseşti.

Decizia vine după ce Gazprom a majorat preţurile pentru Moldova, determinând guvernul proeuropean al ţării să declare stare de urgenţă, aceasta permiţându-i să caute surse alternative.

Guvernul moldovean a anunţat încheierea unui acord cu compania de stat poloneză PGNiG privitor la achiziţia unui milion de metri cubi de gaze.

„Este prima achiziţie de gaze din surse alternative în istoria Moldovei“, se arată într-un comunicat al guvernului moldovean.

Cu actualul contract urmând să expire la finalul acestei luni, ministrul moldovean al infrastructurii şi dezvoltării regionale Andrei Spinu a declarat că negocierile cu Rusia nu au ajuns la niciun rezultat, dar că acestea vor fi reluate astăzi, notează Balkan Insight.

Potrivit acestuia, Moldova vrea un preţ corect pentru gaze, bazat pe o formulă similară celor oferite altor state cu care Gazprom are semnate contracte pe termen lung.

Săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Gazprom Serghei Kuprianov a avertizat că gigantul se aşteaptă ca Moldova să plătească o datorie de 709 milioane de dolari şi mai apoi să înceapă negocierile pentru un nou contract, în caz contrar Rusia urmând să suspende livrările de gaze până pe 1 de­cembrie.

Gazprom a mai luat o astfel de măsură în ianuarie 2006, după ce negocierile privind preţul dintre cele două părţi au eşuat.

Spinu a anunţat că negocierile privitoare la datorii, acumulate din 1994, vor continua, dar că poziţia sa este că un audit independent privitoare la acestea este necesar.

Moldova a declarat stare de urgenţă la finalul săptămânii trecute, în încercarea de a găsi surse alternative după ce Gazprom şi-a redus livrările pe fondul crizei globale de energie, potrivit Financial Times.

Premierul ţării Natalia Gavriliţa a declarat că presiunea din reţeaua de gaze locală a scăzut la niveluri critice. Ţara cu 2,6 milioane de locuitori caută susţinere de urgenţă din partea UE după ce Gazprom şi-a redus livrările către aceasta după expirarea unui contract pe termen lung şi a cerut Moldovei să plătească mai mult de dublul preţului anterior pentru a menţine livrările.

Unii analişti sugerează că Gazprom profită de criza energiei pentru a pune presiune pe Moldova după ce preşedinta pro-UE Maia Sandu şi partidul său Acţiune şi Solidaritate au câştigat alegerile recente prezidenţiale şi parlamentare din această ţară.

În urma unor discuţii de criză dintre Bruxelles şi Chişinău din ultimele două săptămâni, UE a decis să facă „tot posibilul“ pentru a ajuta Moldova să treacă peste criza energiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO