Business Internaţional

Moneda naţională care s-a prăbuşit cu 18% în doar două zile

Moneda naţională care s-a prăbuşit cu 18% în doar...

Autor: Alex Ciutacu

31.07.2018, 14:43 627

Moneda naţională a Iranului a ajuns la o paritate record de 119.000 faţă de dolar marţi, după ce şi-a pierdut aproape două treimi din valoare de la începutul anului, potrivit France24.

Rialul iranian s-a prăbuşit în ultimele zile, în contextul în care economia ţării aşteaptă reimpunerea sancţiunilor totale din partea americanilor, începând cu data de 6 august.

Moneda a ajuns la o paritate de 100.000 faţă de dolar, pentru prima dată duminică şi a continuat ritmul, pierzând un total de 18% din valoare în mai puţin de două zile.

Prin comparaţie, în data de 1 ianuarie un dolar valora 42.900 de riali.

Guvernul este în stare de criză şi a înlocuit şeful băncii centrale săptămâna trecută.

Banca centrală a Iranului a lansat o declaraţie miercuri, învinuind „inamicii” pentru volatilitatea ridicată şi promiţând contramăsuri noi „în următoarele zile”.

În luna aprilie guvernul a încercat să repare valoarea rialului şi să o menţină la o paritate de 42.000 faţă de dolari, însă preţurile de pe piaţa neagră au explodat în contextul în care iranienii s-au grăbit să se îndrepte spre comercianţi iliciţi şi au încercat să îşi protejeze averile cumpărând dolari sau investind, în eventualitatea în care rialul ar continua să scadă. Aceştia au fost speriaţi în principal de consecinţele sancţiunilor impuse de americani. 

După ce a anunţat în luna mai că se retrage din acordul nuclear din 2015, SUA va reimpune o serie de sancţiuni asupra Iranului, în două etape, una din data de 6 august şi alta din 4 noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO