Business Internaţional

Monedele din estul Europei se intaresc

21.07.2008, 17:41 14

Saptamana trecuta lira turceasca a inregistrat cea mai rapida apreciere in fata dolarului din ultimele luni, dupa ce banca centrala a majorat rata dobanzii de referinta pentru a treia oara consecutiv in ultimul trimestru, scrie Bloomberg.
De asemenea, coroana ceha a atins un nivel record in fata euro, crescand pentru a opta saptamana consecutiv. Moneda turceasca a atins cel mai inalt nivel din ultimele patru luni si jumatate, dupa ce dobanda de referinta a fost majorata cu 50 de puncte de baza, pana la 16,75% pe 17 iulie.
Moneda turceasca s-a apreciat de la 1,2234 lire la dolar pe 11 iulie, pana la 1,1915 lire la dolar pe 20 iulie la Istanbul.
Coroana ceha, care a avut cea mai buna evolutie la nivel mondial in ultimele 12 luni, s-a apreciat pana la nivelul record de 23,002 coroane la euro, crescand pentru a opta saptamana consecutiv in fata monedei europene.
Zlotul polonez s-a apreciat pentru a sasea saptamana la rand dupa ce Dariusz Filar, membru al Consiliului pentru Politici Monetare, a cerut o interventie "imediata" pentru stoparea inflatiei. Forintul maghiar a castigat 0,5% in fata euro dupa o crestere saptamanala de 1,3%, in timp ce leul romanesc a castigat 1,3% in fata monedei europene, incheind saptamana la cursul de 3,5530 lei la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO