Business Internaţional

Monedele Europei emergente nu vor fi prinse în tăvălugul deprecierilor

Monedele Europei emergente nu vor fi prinse în...

Autor: Bogdan Cojocaru

27.08.2015, 00:00 865

Monedele economiilor emergente din Europa vor continua, probabil, să înregistreze performanţe mai bune decât monedele ţărilor emergente care produc materii prime şi în special decât cele din Asia, apreciază analiştii de la ING. Într-o evaluare a economiilor emergente, analiştii scriu că, în Europa emergentă, „cu cât este mai mare corelaţia cu miezul Europei şi cu cât sunt mai mici riscurile financiare, cu atât mai sigur va fi adăpostul oferit în spaţiul emergent.

Polonia şi Cehia se potrivesc perfect în această categorie“. Despre România şi Ungaria, economiştii spun că aceste ţări „se vor situa în partea pozitivă a ecuaţiei atât timp cât monedele lor rezistă”. Despre economiile emergente în general, analiştii scriu că aceste ţări s-au confruntat în ultimele două săptămâni cu cele mai mari ieşiri nete de capital de după perioada iulie 2013-martie 2014, când Rezerva Federală americană dădea primele semne că va închide programul de achiziţii de active, scrie Portfolio.hu.

„De această dată sunt mai mulţi factori de risc decât atunci – Turcia, Brazilia, Rusia printre alte ţări”, spun analiştii. Studiul subliniază că ceea ce este valabil pentru regiune ca întreg s-ar putea să nu fie valabil pentru pieţe luate individual şi că generalizarea impactului pe care îl are asupra regiuni criza acţiunilor chinezeşti „nu ar fi o idee bună”. „Însă aşteptaţi-vă să vedeţi în multe locuri creşteri ale yieldurilor obligaţiunilor şi o imagine mixtă a politicilor monetare. Luna trecută, cele mai mari ieşiri de capital au fost înregistrate în China, Mongolia şi Turcia. Rusia, Brazilia şi Africa de Nord au înregistrat de asemenea ieşiri considerabile în lunile anterioare”. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO