Business Internaţional

Moody's atenţionează: Criza datoriilor ameninţă ratingurile tuturor statelor europene

Moody's atenţionează: Criza datoriilor ameninţă ratingurile tuturor statelor europene
28.11.2011, 09:41 323

Agravarea rapidă a crizei datoriilor din zona euro ameninţă notele de solvabilitate ale tuturor statelor europene, a avertizat duminică agenţia de evaluare financiară americană Moody's, citată de AFP.

Într-un "comentariu special" privind ţările europene, agenţia precizează că ea consideră în continuare că zona euro îşi va menţine unitatea fără un alt caz ca al Greciei, dar notează că inclusiv "acest mesaj pozitiv poartă consecinţe foarte negative pentru notele" statelor europene.

Agenţia, care a avertizat recent că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA", care îi permite să împrumute la dobânzi avantajoase de pe pieţe, precizează însă clar că nici o ţară, nici măcar cele considerate cele mai solide, ca Olanda, Austria, Finlanda, Germania, nu este ferită de o reducere a notei.

"Agravarea neîntreruptă a crizei datoriei publice şi a băncilor din zona euro ameninţă calitatea creditului tuturor ţărilor europene", scrie agenţia.

"În timp ce zona euro în ansamblu are o forţă economică şi financiară enormă, slăbiciunea instituţiilor sale continuă să împiedice rezolvarea crizei şi să afecteze notele" atribuite datoriei statelor membre, adaugă Moody's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO