Business Internaţional

Moody's: Default-ul Greciei ar afecta alte ţări din zona euro, dar şi băncile

Moody's: Intrarea Greciei în default ar afecta alte ţări din zona euro, dar şi băncile

Autor: Vlad Popescu

24.05.2011, 11:27 1113

Intrarea Greciei în default(incapacitate de plată) pe datoria de stat ar afecta alte ţări "dela periferia zonei euro" şi ar avea un impact sever asupra băncilorelene, avertizează Moody's într-un comunicat transmis marţi,preluat de Reuters.

Moody's se alătură astfelcelorlalte două mari agenţii de evaluare financiară care au afirmatdeja că orice restructurare a datoriilor de stat ale Greciei arconstitui un default.

"Moody's consideră că un defaultar avea implicaţii adverse asupra ratingului de credit al Greciei,posibil şi a altor state europene aflate sub presiune, şi asuprabăncilor elene, indiferent de eforturile de a ajunge la undeznodământ ordonat", se spune în comunicat.

Presiunea din pieţe asupra ţărilordin zona euro cu probleme legate de datoria de stat s-a accentuatla începutul acestei săptămâni. Investitorii nu sunt îngrijoraţinumai de Grecia, ci şi de alte ţări puternic îndatorate, precumSpania, unde guvernul a suferit o înfrângere în alegerile locale,alimentând temerile că populaţia ar putea respinge noi măsuri deausteritate. Pesimismul a fost accentuat şi de veştile proaste dinzona agenţiilor de rating, de la sfârşitul săptămânii trecute.Fitch a redus vineri cu trei trepte ratingul Greciei, în categoriacu grad ridicat de risc, şi a schimbat duminică seară perspectivaratingului Belgiei la negativă, în timp ce S&P a modificatsâmbătă perspectiva ratingului Italiei la negativă.

"Cât despre alte ţări europeneaflate sub presiune, Moody's consideră că ratingule lor vor fiafectate invariabil, indiferent de mulţimea de forme pe care le-arputea lua un default al Greciei. Asta ar conduce la polarizarea totmai acută a ratingurilor în Europa, cu menţinerea scorurilor foartebune ale ţărilor solide în timp ce statele cu probleme se vor luptasă rămână în categoria investment grade", scrie agenţia de evaluarefinanciară.

Grecia a anunţat luni un nouprogram de măsuri fiscale, de 6 miliarde euro, pentru reducereadeficitului bugetar. Statul va derula totodată un program amplu deprivatizări, pentru a convinge creditorii că îşi poate plătidatoriile fără o restructurare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO