Business Internaţional

Moody's: Marile bănci din UE pot rezista expunerilor din Grecia, Portugalia, Spania şi Irlanda

11.06.2010, 16:56 35

Marile bănci din Uniunea Europeană pot face faţă expunerilor ladatoriile suverane şi publice, precum şi la împrumuturile dinsectorul privat din Grecia, Portugalia, Portugalia, Spania şiIrlanda, având în vedere nivelul actual al capitalului deţinut,potrivit unui raport realizat de Moody's şi citat de Mediafax.

În aceste condiţii, Moody's nu anticipează modificări aleratingurilor celor mai mari instituţii financiare din UE, ca urmarea acestor expuneri, a anunţat agenţia de evaluare financiară, carea realizat un test de stres la nivelul băncilor, prin intermediulunui sondaj.

"Sondajul ne-a permis să analizăm expunerile băncilor şi săprognozăm pierderile în baza acestora. Concluzia este că acestebănci vor avea capacitatea să absoarbă pierderile care pot rezultaîn urma expunerilor, fără să aibă nevoie de majorări de capital,chiar şi în cele mai dificile condiţii", a declarat Jean-FrancoisTremblay, unul dintre autorii raportului.

Instabilitatea din ultima perioadă a pieţei financiare din UEscoate în evidenţă temerile investitorilor şi lipsa de claritateprivind expunerile transfrontaliere ale băncilor.

Sondajul a inclus 30 de bănci din zece ţări europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO