Business Internaţional

Morgan Stanley se roaga pentru viitorul ei

17.09.2008, 19:45 27

Banca americana de investitii Morgan Stanley incearca sa decida daca sa ramana independenta sau sa fuzioneze cu o alta banca, avand in vedere scaderea dramatica a pretului actiunilor din ultima perioada, conform CNBC.

Marti, banca nu demarase niciun fel de discutii privitoare la o posibila fuziune.

Totusi, oficiali ai Morgan admit faptul ca o continuare a problemelor legate de pretul actiunilor bancii ar putea obliga compania sa-si schimbe strategia si sa inceapa sa caute un partener in vederea unei fuziuni, probabil o banca bine capitalizata.

Actiunile Morgan Stanley au inchis sedinta de tranzactionare de marti in scadere cu 10,8%, pana la 28,70 de dolari, pierzand 46 de procente pana acum in acest an.

Oficialii Morgan Stanley au refuzat sa comenteze cu privire la posibila sa intentie de a intra in negocieri de fuzionare.

Criza de pe pietele de credit i-a determinat pe unii analisti sa spuna ca bancile de investitii trebuie sa se combine cu banci comerciale pentru a castiga o finantare stabila din depozite. Recent insa, directorul financiar al Morgan Stanley, Colm Kelleher, declara ca a doua mare banca americana de investitii ramane increzatoare in modelul sau, respingand necesitatea ca aceasta sa fuzioneze cu o banca orientata pe depozite.

In acelasi timp, Kelleher declara ca are in continuare o atitudine de prudenta cu privire la piete.  In incercarea de a tempera temerile investitorilor, Morgan Stanley s-a grabit sa publice un raport privitor la castigurile inregistrate pe trimestrul trei conform caruia profitul acesteia a scazut cu 3%, un procent mai mic decat cel estimat, scrie Bloomberg.

Conform aceluiasi raport, veniturile din tranzactiile cu actiuni si o vanzare de active au compensat o scadere consemnata de diviziile de investment banking si investitii in instrumente cu venit fix ale bancii.

Castigurile au scazut pana la 1,43 miliarde de dolari, sau 1,32 dolari pe actiune, in trimestrul incheiat pe 31 august. Media estimarilor a 18 analisti chestionati de Bloomberg indica 78 de centi pe actiune.

CEO-ul Morgan Stanley, John Mack, incearca sa evite o scadere dramatica a increderii investitorilor, scadere ce a determinat vanzarea de urgenta a Merrill Lynch si Bear Stearns si intrarea in faliment a Lehman Brothers.

Turbulentele au determinat guvernul american sa imprumute AIG 85 miliarde de dolari pentru a preintampina colapsul asiguratorului. Colm Kelleher a declarat ca pietele reactioneaza la "zvonuri si teama".

"Au avut un trimestru destul de bun avand in vedere cat de dificile sunt conditiile de pe piata, insa vor intampina in continuare probleme in ceea ce priveste increderea oamenilor in capacitatea lor de a se finanta."

Morgan Stanley se confrunta cu costuri in crestere de finantare, insa Kelleher spune ca aceasta crestere ar putea fi una temporara si ca firma dispune de suficiente lichiditati, putand astepta pana anul viitor pentru a atrage mai multe fonduri de pe piete.

Rezultatele Morgan Stanley includ de asemenea un castig brut de 745 de milioane de dolari rezultat in urma vanzarii unei parti din participatia detinuta in cadrul MSCI.

Veniturile nete din operatiunile bancare de investitii au scazut pana la 1,29 miliarde de dolari, o scadere de 40% fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile incetinirii inregistrate pe segmentul fuziunilor si achizitiilor, a anuntat compania.

Veniturile nete ale diviziei de instrumente cu venit fix au scazut cu 67% pana la 1,6 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO