Business Internaţional

Moştenirea lui Ceauşescu este preluată de polonezi: Africa poate fi un tărâm al oportunităţilor de afaceri pentru Europa de Est, după cum o demonstrează Polonia, care produce tractoare şi lactate şi exportă carne acolo. Dacă Europa nu se grăbeşte, China va deveni stăpână

Muncitori din Tanzania lucrând la asamblarea de tractoare Ursus importate din Polonia. Ursus, o companie poloneză, are linii de asamblare şi în Etiopia.

Muncitori din Tanzania lucrând la asamblarea de tractoare Ursus importate din Polonia. Ursus, o companie poloneză, are linii de asamblare şi în Etiopia.

Autor: Bogdan Cojocaru

20.02.2019, 21:46 6297

Tractoare, lactate şi chiar biciclete, Polonia nu doar că exportă în Africa, ci şi produce acolo, dând astfel un exemplu despre cum o ţară est-europeană poate profita de oportunităţile de afaceri oferite de economiile în curs de dezvoltare şi de pieţele cu 1,2 miliarde de consumatori de pe continentul african.

Şi marile puteri europene şi-au îndreptat atenţia spre Africa. Berlinul şi Viena chiar au atenţionat că statele africane au nevoie de mai multe investiţii europene. Problema este că producătorii şi exportatorii chinezi, ghidaţi de guvernul de la Beijing, sunt deja în plină campanie de cucerire a Africii.

În 2017, preşedintele Poloniei Andrzej Duda a vizitat fabrica de tractoare deschisă de producătorul polonez Ursus în Etiopia şi a încurajat de acolo companiile din ţara sa să investească în Africa.

Ursus a putut să-şi deschidă uzina africană mulţumită unui acord bilateral prin care Polonia a oferit linii speciale de credit pentru construirea liniilor de producţie şi pentru facilitarea cooperării. „Sunt ţări uriaşe aici, cu un potenţial mare“, a spus Duda.

Ursus a estimat valoarea contractelor subsidiarei din Etiopia din perioada 2014-2017 la zece milioane de dolari. În perioada vizitei etiopiene a preşedintelui Duda, Polonia căuta să câştige sprijinul statelor africane pentru obţinerea unui loc în Consiliul de securitate al ONU pentru 2018-2019, scrie TheNews.pl.

La începutul anului trecut, ministrul egiptean al comerţului anunţa la Cairo planurile grupului polonez Polva de a construi o primă fabrică de produse lactate într-un oraş din apropierea capitalei egiptene. Investiţiile pentru prima fază a proiectului sunt de 30 de milioane de euro.

Cea de-a doua fază va include producţia de brânză şi unt. Investiţiile totale se vor situa la 75,2 milioane de euro. Ministrul a precizat atunci că grupul polonez ia în considerare realizarea mai mul­tor investiţii pentru piaţa egipteană, inclusiv în sectorul farmaceutic. Proiectul este implementat printr-o alianţă poloneză alcătuită din două companii specializate în activităţi în domeniul farma şi cosmetic şi MilkoVita, producător din in­dustria lactatelor. La acea vreme, Egiptul trecea prin faza de sfârşit a unei crize de lapte pentru copii, notează Daily News Egypt.

Complexul de producţie de lactate a fost finanţat de Banca Naţională de Dezvoltare a Poloniei. Guvernul polonez desfăşoară un program de business dedicat companiilor poloneze care vor să facă afaceri în Africa - „GoAfrica“.

„Aş vrea ca antreprenorii polonezi să folosească în număr cât mai mare acest program, să devină interesaţi de piaţa africană“, a spus preşedintele Duda cu ocazia vizitei la fabrica Ursus din Etiopia. Polonia are şi o agenţie comercială nouă pentru Africa şi Asia.

Agenţia Poloneză pentru Investiţii şi Comerţ funcţionează în cadrul Fondului de Dezvoltare Polonez, care implementează ins­tru­mente financiare care au ca scop dezvoltarea afacerilor poloneze. Agenţia sprijină expansiunea po­loneză în străinătate atât prin exporturi, cât şi prin investiţii.

În ceea ce priveşte exporturile, gu­vernul polo­nez se concentrează pe sectoare ca tehnologia comu­­ni­caţiilor, biotehnologie, farma, cosmetice, îmbrăcăminte şi alimente.

Pentru pieţele africane, guvernul va insista pe exporturile agro-alimentare.

În 2017, Polonia a exportat carne de pasăre în 21 de state africane, faţă de 16 în 2012. În 2017, aproape 30% din exporturile extracomunitare de carne de pasăre ale Poloniei s-au dus în Africa. Producătorii polonezi au exportat în Benin, Ghana, Liberia, Congo, Gabon, Republica Democrată Congo, Coasta de Fildeş, Togo, Comore, Sierra Leone, Guineea Ecuatorială şi Mozambic. Polonia este cel mai mare producător de carne de pui din UE.

Asante, o companie poloneză, produce cadre de bicicletă din bambus în Ghana. Mai exact, compania colaborează cu locuitorii unui sat din Ghana pentru manufacturarea cadrelor.

Sătenii sunt plătiţi pentru munca lor, iar din banii obţinuţi prin vânzarea bicicletelor finisate este finanţată şcolarizarea copiilor africani. Bicicletele nu sunt deloc ieftine. Dotate cu piese de calitate, ele costă în jur de 4.000 de zloţi (920 euro) bucata, scrie polska.pl. Unele modele sunt şi mai scumpe. Fondatorul Asante speră că îşi va putea vinde bicicletele şi în afara Poloniei.

Cum Africa este o ţară bogată în resurse naturale, de acolo nu puteau lipsi marii producători polonezi de profil, cum ar fi Grupa Azoty şi Krezus. Grupa Azoty a cumpărat 55% din acţiunile companiei African Investment Group pentru aproape 29 de milioane de dolari şi astfel a obţinut acces la depozitele de fosfor senegaleze.

Unul dintre cei mai mari investitori polonezi în Africa este Kulczyk Investments, care are acolo circa 20 de proiecte miniere de explorare şi exloatare. Pe 18 decembrie, sub patronajul Austriei, care deţinea atunci preşedinţia prin rotaţie a UE, la Viena s-a desfăşurat Forumul la nivel înalt Africa-Europa. La întâlnire au participat mulţi lideri europeni şi africani, printre care preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani şi preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, şi reprezentanţii multor companii europene mari. S-a discutat mult despre oportunităţile de afaceri oferite de Africa. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a subliniat la summit că peste un deceniu populaţia Africii va fi de trei ori mai mare decât cea a UE. Dezvoltarea continentului african este importantă pentru Europa şi din perspectiva problemei refugiaţilor şi imigranţilor, din rezolvarea căreia îşi făcuse o prioritate preşedinţia austriacă a UE.

Pe 3-4†septembre 2018, Marea Sală a Poporului din Beijing a găzduit Forumul Chino-African. Toţi liderii africani, cu excepţia monarhului din Swaziland, au fost prezenţi în prima zi pentru a asculta discursul de deschidere al preşedintelui chinez Xi Jinping, scrie Les Echos. Forumul era deja la a opta ediţie. Liderii africani sunt de obicei întâmpinaţi cu mare pompă pe aeroport. Şi acum a fost la fel. Mai specială a fost promisiunea cu care Xi i-a întâmpinat: investiţii de miliarde de dolari din partea Chinei. Beijingul a pus pe masă nu mai puţin de 60 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea economică a statelor africane. Din această sumă, 15 miliarde de dolari sunt destinate finanţării programelor „de ajutor gratuit şi de împrumuturi fără dobândă“, a subliniat Xi. China îşi extinde cu putere influenţa comercială în Asia, spre Europa de vest şi în Africa. Expansiunea s-a făcut în unele state prin proiecte care au supraîndatorat guvernele. Creditorul principal, şi stăpânul acelor proiecte, a rămas Beijingul. În Africa sub-sahariană, printre proiectele notabile ale Chinei se numără finanţarea unui bulevard periferic de 320 de milioane de dolari în jurul oraşului Addis-Abeba (Etiopia), a unei linii feroviare  de trei miliarde de dolari între Addis-Abeba şi portul Doraleh, din Djibouti, a unei alte linii, de patru miliarde de dolari, între Nairobi şi portul Mombasa şi unei rute, de 600 de milioane de dolari, între Port-Gentil şi Libreville, în Gabon. Banii Chinei curg gârla în economiile africane, însă unii spun că nu pentru ajutor de dezvoltare. „Doar 43% din finanţarea chineză poate fi definită ca ajutor de dezvoltare în funcţie de parametrii OCDE. Restul reprezintă împrumuturi comerciale care au puţine de-a face cu ajutoarele“, a remarcat Bradley Parks, directorul executiv al firmei AidData. Datornicii africani trebuie să ramburseze creditele luate de la China mai repede (16 ani) decât pe cele obţinute de la Banca Mondială (38 de ani).

Creditele date de China Africii au scopuri comerciale, chiar strategice. Iar strategia Beijingului are ca scop obţinerea unor avantaje concurenţiale, spune John Bolton, consilier de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump. „China recurge la mită, înţelegeri opace şi la utilizarea strategică a datoriilor pentru a ţine statele africane captive dorinţelor şi cerinţelor ei“, a avertizat Bolton. China şi-a luat măsuri de siguranţă pentru creditele africane. Spre exemplu, în Kenia, dacă guvernul nu-şi rambursează împrumutul pentru linia de cale ferată care leagă capitala de portul Mombasa, China va prelua controlul portului. În Zambia, guvernul a pus garanţie compania naţională de electricitate.

 

John Bolton, consilier de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump: „China recurge la mită, înţelegeri opace şi la utilizarea strategică a datoriilor pentru a ţine statele africane captive dorinţelor şi cerinţelor ei“.

John Bolton, consilier de securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump:

„China recurge la mită, înţelegeri opace şi la utilizarea strategică a datoriilor pentru a ţine statele africane captive dorinţelor şi cerinţelor ei“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO