Business Internaţional

Moştenirea comunismului: Germania de Est are nevoie de încă un sfert de secol pentru a ajunge din urmă vestul

Germanii sărbătoresc pe 3 octombrie împlinirea a 25 de ani de la reunificarea ţării. În imaginea din stânga, nemţii flutură steaguri pe 3 octombrie 1990 în Pariser Platz şi la Poarta Brandenburg. Cea din dreapta este din 20 octombrie 2009, cu turişti invadând piaţa. Foto: AFP

Germanii sărbătoresc pe 3 octombrie împlinirea a 25 de ani de la reunificarea ţării. În imaginea din stânga, nemţii flutură steaguri pe 3 octombrie 1990 în Pariser Platz şi la Poarta Brandenburg. Cea din dreapta este din 20 octombrie 2009, cu turişti invadând piaţa. Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

07.09.2015, 00:03 1010

După 25 de ani de la reunificarea ţării, nemţii din fosta Germanie comunistă încă nu i-au ajuns din urmă, din punct de vedere economic, pe cei din Germania Occidentală, iar la echilibru s-ar putea ajunge abia peste câteva zeci de ani, apreciază specialiştii think tank-ului Ifo. De vină sunt problemele structurale.

Economia est-germană va continua să rămână în urma vestului cel puţin încă 25 de ani, a afirmat Joachim Ragnitz, unul din directorii de top ai Ifo. Convergenţa economică dintre vest şi est a început să stagneze în urmă cu 20 de ani, a explicat specialistul, citat de Deutsche Welle.

Produsul Intern Brut al landurilor din est reprezenta doar 75% din media din vest în 1995, iar situaţia nu s-a îmbunătăţit prea mult de atunci.

„Ar trebui să ne distanţăm de iluzia că suntem pe calea care ne va duce la condiţii de viaţă egale în cele două foste jumătăţi de ţară“, a spus Ragnitz.

El a menţionat problemele structurale grave în est drept principala cauză a actualelor decalaje. Ragnitz a atenţionat că estului îi lipsesc companiile productive care să-i aducă putere financiară.

Un alt motiv de îngrijorare este îmbătrânirea rapidă a populaţiei din cauza exodului tinerilor spre vest.

Singurele pete de lumină din această imagine întunecată sunt centrele de cercetare şi creştere din oraşe est-germane precum Dresda, Leipzig, Jena şi din regiunile care înconjoară Berlinul. Acestea au potenţialul de ajunge din urmă centrele economice înfloritoare din vestul ţării.

China, un alt motiv de îngrijorare

Unul dintre consilierii economici de top ai Germaniei, Lars Feld, a avertizat că guvernul chinez pierde controlul economiei în urma volatilităţii extreme de pe pieţele financiare din ultimele săptămâni. „Sunt foarte îngrijorat din cauza situaţiei din China. Este o problemă mult mai gravă decât este Grecia pentru zona euro deoarece atunci când te uiţi la această transformare a economiei chinezeşti, la liberalizarea din anumite domenii şi la amploarea liberalizării, îţi dai seama că guvernul chinez pierde controlul economiei“, a spus Feld într-un interviu acordat CNBC.

El este membru al Consiliului German de Experţi Economici, care consiliază parlamentul şi guvernul german. Analistul este, de asemenea, professor de politică economică la Universitatea Freiburg.

„Va fi mult mai dificil să contracarezi efectele adverse ale economiei chinezeşti. Problemele ei vor afecta, cu siguranţă, economia germană“, a explicat Feld. Analistul crede că Germania este prima linie de tranşee din cauza volumului mare de exporturi şi legăturilor comerciale pe care le are cu China.

Datele statistice par să îndreptăţească aceste temeri. Comenzile pentru fabricile germane  au scăzut cu 1,4% în iulie, mai mult decât s-a anticipat, după un avans de 1,8% în luna anterioară, potrivit Ministerului Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO