Business Internaţional

Moştenitorii imperiului Samsung trebuie să plătească una dintre cele mai mari taxe de preluare a averii din lume, circa 11 mld. dolari: Urmaşii preşedintelui companiei plănuiesc să vândă 23.000 de obiecte de artă pentru a reduce nivelul de taxe

La începutul anului, principalul moşternitor al imperiului Samsung, Lee Jae-yong, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în urma unui caz de corupţie

La începutul anului, principalul moşternitor al imperiului Samsung, Lee Jae-yong, a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare în urma unui caz de corupţie

Autor: Eduard Ivanovici

28.04.2021, 15:30 38639

Familia Lee, care conduce gigantul sud-coreean Samsung, şi-a dezvăluit planurile prin care intenţionează să plătească una dintre cele mai mari taxe de preluare a averii din lume, urmând să vândă mai multe picturi semnate de Van Gogh şi Monet, scrie The Wall Street Journal.

Cea mai bogată familie din Coreea de Sud se confruntă cu taxe imobiliare de peste 10 miliarde de dolari în urma decesului preşedintelui Samsung Lee Kun-hee. Impozitul pe moştenire este de 50% în Coreea de Sud şi poate creşte în situaţia în care sunt transferate acţiunile din cadrul unei companii. Soţia şi cei trei copii ai lui Kun-hee au timp până vineri să stabilească modul în care vor plăti taxele.

Sub legile locale, familia Lee poate achita integral suma într-un interval de cinci ani, urmaşii intenţionând să acopere taxele prin şase tranşe. Conform unei declaraţii lansate de Samsung, prima tranşă va fi achitată luna aceasta. Taxa de moştenire de 12 trilioane de woni sud-coreeni, echivalentul a 10,8 miliarde de dolari, este cea mai mare din istoria ţării.

Între timp, Samsung a anunţat că familia Lee va încredinţa peste 900 de milioane de dolari construirii unor noi instituţii medicale în Coreea de Sud şi va acoperi cheltuielile părinţilor ai căror copii suferă de cancer sau alte boli rare.

Aproximativ 23.000 de obiecte de artă ale familiei Lee vor fi donate muzeelor naţionale din Coreea de Sud, incluzând aici mai multe picturi de Pablo Picasso, Salvador Dalí şi Claude Monet, la care se adaugă 14 opere de artă considerate comori naţionale. Donaţiile, despre care instituţiile media locale spun că valorează câteva miliarde de dolari, ar reduce semnificativ porţiunile taxabile ale bunurilor deţinute de membrii familiei Lee.

Samsung este cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud, cu o capitalizare bursieră de peste 550 de miliarde de dolari, şi reprezintă circa 20% din produsul intern brut (PIB) al ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO