Business Internaţional

Mugabe, preşedintele care cheltuie 2 milioane de lire pe lună pe călătorii în timp ce ţara sa se zbate în sărăcie

Mugabe, preşedintele care cheltuie 2 milioane de lire pe lună pe călătorii în timp ce ţara sa se zbate în sărăcie

Autor: Traian Terzianm

30.07.2011, 13:12 1233

Robert Mugabe, preşedintele din Zimbabwe cheltuieşte peste douămilioane de lire sterline pe lună pe călătorii luxoase înstrăinătate, scrie dailymail.co.uk. Preşedintele aruncă cu banii pecălătorii luxoase în Africa şi Asia, adesea însoţit de un grup maimare de 70 de persoane, în timp ce ţara sa se scufundă din ce în cemai mult în sărăcie.

The Daily News, unul dintre puţinele ziare independente dinZimbabwe a făcut un raport potrivit căruia liderul a cheltuit 12milioane de lire sterline în primele şase luni ale acestui an.Acest lucru înseamnă că Mugabe a depăşit deja cu mult bugetul luipentru transportul pe întregul an, în timp ce milioane de persoanedin Zimbabwe trăiesc într-o sărăcie lucie.

"Preşedintele Robert Mugabe este cel mai mare cheltuitor alguvernului, având în vedere că a depăşit cheltuielile de călătoriiîn străinătate bugetate cu 133% în doar şase luni", scrie ziarullocal. Detaliile despre cheltuielile liderului în vârstă de 87 deani au ieşit la iveală după ce acesta a făcut mai mult călătorii înafara Africii. Doar în 2011 Mugabe a fost în Orientul Mijlociu decel puţin cinci ori pentru a fi tratat într-un spital privat dinSingapore. De asemenea, liderul a vizitat mai multe ţări din Africaşi în mai a zburat la Roma pentru a participa la procesul debeatificare al Papei Ioan Paul al II-lea.
Mugabe a fost adesea criticat pentru gusturile excesiv de scumpe pecare le are în Zimbabwe, ţară unde unii muncitori câştigă doar 60de lire pe lună şi unde rata şomajului este foarte ridicată.

Cele 12 milioane de lire cheltuite pe călătorii ar fi ajunspentru a cumpăra medicamente timp de şase luni pentru 600.000 depacienţi bolnavi de HIV.
Preşedintele nu este singurul care face călătorii scumpe. Şiprimul-ministru al ţării a anunţat că de la începutul anului pânăacum a cheltuit 2,2 milioane de lire din bugetul de călătorii aldepartamentului său.

Ministrul de finanţe al ţării Tendai Biti a spus parlamentuluică se teme de faptul ca aceste cheltuieli excesive să întârzierevenirea economică a ţării, care are un deficit de 430 de milioanede lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO