Business Internaţional

Mukhtar Tileuberdi, ministru adjunct al afacerilor externe din Kazahstan: „Există numeroase beneficii pentru investitorii care desfăşoară afaceri în sectoarele prioritare ale economiei kazahe“

Mukhtar Tileuberdi, ministru adjunct al afacerilor...

Autor: Bogdan Angheluţă

21.12.2017, 08:07 170

În linie cu noile direcţii trasate de preşedintele Republicii Kazahstan Nursultan Nazarbaev legate de „economizarea“ politicii publice a Kazahstanului, priorităţile guvernului sunt următoarele: atragerea investi­ţiilor străine şi a inovaţiilor tehnologice în sectoare prioritare ale economiei Kazah­stanului, precum şi promovarea întreprinderilor kazahe pe pieţe străine.

Preşedintele Nazarbaev pune accent pe stimularea diplomaţiei economice. Majoritatea vizitelor oficiale efectuate de preşedinte în afara ţării includ întâlniri cu mediul local de afaceri şi negocieri în vederea unor acorduri comerciale.

În timpul vizitei preşedintelui în Iran, anul trecut, 48 de acorduri în valoare de 1,4 miliarde de dolari au fost semnate. Vizita sa în Turcia a generat 20 de acorduri în valoare de 520 de milioane de dolari, 10 acorduri cu o valoare totală de 200 de milioane de dolari au fost semnate în Arabia Saudită, în vreme ce alte 13 documente cu valoarea de 1,2 miliarde au fost semnate în Japonia. În timpul vizitei sale în Coreea de Sud, preşedintele a ratificat 24 de contracte cu valoarea de 640 milioane de dolari.

Interesul faţă de cooperarea cu ţara noastră se datorează, în principal, unui climat investiţional favorabil. Condiţiile favorabile din Kazahstan includ un regim fiscal simplificat, stabilitatea legislaţiei naţionale, un larg pachet de preferinţe investiţionale şi multe altele.

Există numeroase beneficii pentru investitorii care desfăşoară afaceri în sectoarele prioritare ale economiei kazahe, aşa cum sunt metalurgia, rafinarea petrolului, industria chimică sau cea de producţie alimentară. Putem include aici excepţii de la plata obligaţiilor vamale, o legislaţie fiscală stabilă şi împrumuturi de stat.

Platforme pentru un dialog direct între investitori şi guvern au fost stabilite şi funcţionează cu succes. Printre acestea se numără Consiliul Investi­to­rilor Străini (sub patronajul preşe­dintelui Republicii Kazahstan) şi Consiliul pentru Îmbunătăţirea Clima­tului Investiţional (sub patronajul prim-ministrului Republicii Kazahstan).

Anul acesta, cu susţinerea Băncii Mondiale, Kazahstanul a adoptat o strategie naţională pentru atragerea investiţiilor. Aceasta defineşte în termeni clari mecanismul de coor­do­nare pentru instituţiile statului şi pentru companiile naţionale, incluzând pro­ce­duri clare pentru interacţiuni şi mă­suri de a îmbunătăţi climatul investiţional în linie cu recomandările OECD.

Atunci când discutăm despre climatul investiţional, e important să înţelegem politica liberală a statului în ceea ce priveşte vizele, oferind astfel oportunităţi atât oamenilor de afaceri, cât şi turiştilor.

De la 1 ianuarie 2017, Kazahstat a adoptat un regim fără vize care permite intrarea în ţară timp de 30 de zile cetăţenilor din 45 de state (ţări membre OECD, ţări membre ale UE, Emiratele Arabe Unite, Malaiezia, Singapore şi Monaco).

Kazahstan are de asemenea un sistem reciproc fără vize cu 20 de state, iar înţelegeri cu Emiratele Arabe Unite şi Cuba sunt în lucru.

Scopul nostru este de a implementa reforme fundamentale pentru a crea un mediu investiţional care să reflecte cele mai bune standarde ale statelor membre ale OECD.

Pentru a reduce implicarea statului în economie, guvernul a adoptat Planul Extins de Privatizare (2016-2020), aprobând o listă de instituţii care vor fi privatizate.

Invităm comunitatea de business din România să exploreze opor­tu­nităţile de a coopera cu Kazah­stanul prin AIFC, Centrul Internaţional pentru Dezvoltarea Tehnologiilor Verzi, şi prin intermediul Parcului Tehnologic Internaţional pentru Start-up-urile din IT, zone de la care aşteptăm să înregistreze creşteri în Kazahstan.

Considerăm România un important şi promiţător partener economic. Rezultatele cooperării noastre sunt deja vizibile. În 2016, valoarea schimburilor comerciale s-a ridicat la 774,2 milioane euro; volumul brut al investiţiilor mutuale, între 2005 şi prima perioadă a anului 2017, a fost de 825 milioane euro, iar 29 de entităţi cu capital românesc operează cu succes în Kazahstan.

Sunt nerăbdători să întărim această cooperare. În România, sectoarele metalurgic, de inginerie, de rafinare sau agricol sunt foarte dezvoltate, iar Kazahstan are interese practice în aceste zone. Pentru ca parteneriatul dintre ţările noastre să continue în aceeaşi direcţie, condiţiile favorabile vor continua să fie prioritizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO