Business Internaţional

Multe din oraşele americane devastate de Sandy puteau evita dezastrul dacă nu se lăcomeau

Case devastate de uraganul Sandy din Mantoloking, statul New Jersey, unul dintre statele cel mai crunt lovite. Cel puţin 50 de persoane au decedat în SUA din cauza uraganului, unul dintre cele mai distrugătoare din istoria ţării.

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

02.11.2012, 00:03 5539

Mai mult de 100 de municipalităţi din zonele în care guvernul a declarat săptămâna aceasta stare de urgenţă au primit cele mai slabe calificative din partea Washingtonului în programe care recompensează comunităţile care încearcă să limiteze pagubele produse de inundaţii, cele mai distructive efecte ale uraganului. Problema este cu atât mai gravă cu cât asigurările normale de locuinţe nu acoperă astfel de pagube.

În total, aproape 1.000 de comunităţi din SUA au câştigat discounturi de asigurare de 10% sau mai mult pentru proprietarii de te­renuri prin intermediul programelor federale. Dar oraşe din New Jersey, unul dintre statele cel mai crunt lovite state, n-au obţinut niciun discount deoarece au acţionat minimal sau chiar deloc pentru a preveni inundaţiile. În aceste condiţii, oraşele predispuse la inundaţii, au primit cele mai slabe calificative de asigurare.

Chiar Atlantic City, unul dintre cele mai mari oraşe din New Jersey, dar şi unul dintre cele mai devastate de Sandy, are al doilea cel mai redus calificativ. Lipsa de acţiune nu face decât să majoreze costurile suportate de contribuabili pentru refacerea zonelor cala­mitate şi poate duce la creşterea costurilor de asigurare. Autorităţile locale au refuzat să efectueze lucrări de prevenire a inundaţiilor pentru a face economii sau de teamă că acestea vor restricţiona dezvoltarea şi că de ele vor beneficia alţii.

"Multe comunităţi nu acţionează deoa­rece, spun acestea, ele trebuie să muncească, dar de lucrări vor beneficia indivizii", a explicat Larry Larson, director la Association of State Floodplain Managers.

Oamenii de ştiinţă au avertizat, politicienii au ignorat

De asemenea, în privinţa New Yorkului, oamenii de ştiinţă avertizează de aproape un deceniu autorităţile de anumite pericole pe care le are în faţă cel mai populat oraş american, respectiv creşterea nivelului mării, inundaţii tot mai dese şi fenomene meteo extreme.

Alarmele au sunat mai puternic după furtuna tropicală Irene de anul trecut, când Manhattanul a fost inundat, iar metroul oprit. Dar abia după trecerea uraganului Sandy guvernatorul New Yorkului Andrew Cuomo a declarat că statul ar trebui să ia în considerare sisteme de protecţie precum bariere împotriva mareelor.

"Când s-a construit oraşul nu s-au anticipat astfel de situaţii. Suntem la doar câţiva metri deasupra nivelului mării. De cum treci de marginile Manhattanului, ai sub oraş o întreagă infrastructură care se umple, sistemul de metrou şi fundaţiile clădirilor", a spus guvernatorul.

Dar pagubele provocate me­troului new-yorkez au fost anticipate de specialişti şi ignorate de autorităţi. Cercetători sub con­ducerea unui profesor de la prestigioasa universitate Columbia au calculat, într-un raport realizat pentru autorităţile statale, că după o furtună de amploarea uraganului Sandy sistemul de metrou va avea nevoie de 21 de zile pentru a deveni operaţional în pro­porţie de 90%. De asemenea, refacerea com­pletă a sistemului ar putea dura peste doi ani.

Autorii estimează, de asemenea, la 68 mld. dolari pierderile economice cauzate de căde­rea sistemelor de infrastruc­tură în regiunea metropolitană New York.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO