Business Internaţional

Multi americani nu au simtit beneficiile cresterii economice inregistrata de SUA in ultimii ani

Multi americani nu au simtit beneficiile cresterii economice inregistrata de SUA in ultimii ani

Costurile foarte mari cu sanatatea au afectat puterea de cumparare a americanilor de rand

14.04.2008, 19:57 27

Daca am incerca sa construim o economie imuna la reactiile emotionale care declanseaza perioade de boom si perioade de criza, am avea parte de ceva foarte asemanator Germaniei de Est, scrie International Herald Tribune.
Problema este insa ca pentru majoritatea americanilor, recesiunea nu a venit dupa nicio perioada de boom. In 2000, la sfarsitul anterioarei perioade de expansiune economica, venitul mediu anual al unei familii americane era undeva in jur de 61.000 de dolari (38.600 de euro), conform datelor furnizate de Census Bureau. In 2007, care a fost, cel putin in teorie, ultimul an al celei mai recente perioade de dezvoltare economica, venitul mediu anual al unei familii din America a fost, in mod surprinzator, mai mic: 60.500 de dolari.
Acest lucru nu s-a mai intamplat niciodata pana acum, cel putin nu de cand exista dosarele statistice ale Congresului american.
In toate celelalte perioade de expansiune economica incepand cu al Doilea Razboi Mondial, puterea de cumparare a unei gospodarii americane a crescut mereu direct proportional cu economia. Puteti considera acest fapt ca pe un test de baza al starii economiei unei tari. In cazul in care nu duce la cresterea standardelor de viata ale cetatenilor sai, ceva nu este in regula cu cresterea economica.
In a doua jumatate a secolului 20, Statele Unite au trecut testul intr-un fel in care niciun alt stat nu a mai facut-o pana atunci. Atunci, Statele Unite au devenit cea mai bogata tara de pe glob. In ciuda acestui lucru, majoritatea familiilor nu devin deloc mai instarite.
"Am avut parte de perioade de dezvoltare al caror final nu a dus la nimic bun", a declarat Lawrence Katz, un economist de la Harvard care se ocupa cu studiul pietei de munca.
"Dar nu am avut niciodata parte de o perioada de crestere in care sa nu existe o crestere a veniturilor", a mai adaugat Katz.
Mai mult decat orice altceva, mai mult decat razboiul din Irak, stagnarea evolutiei clasei de mijloc a Americii explica foarte clar de ce starea generala a economiei este asa cum este. Pew Research Center a realizat un studiu cu privire la evolutia veniturilor, iar in perioada de cercetare, oamenii au fost intrebati cum le-a mers din punct de vedere economic in ultimii cinci ani. In acea perioada, economia era in plina crestere, conform tuturor barometrelor, ba chiar cu o rata de crestere foarte buna.
In ciuda acestor date, majoritatea celor care au participat la studiu au raspuns ca fie au avut parte de o stagnare a situatiei economice, fie de un declin.
Centrul de cercetare a afirmat ca aceste rezultate arata cea mai negativa estimare proprie a situatiei financiare din toata istoria cercetarilor. Cauzele incetinirii cresterii veniturilor pe familie se adunau insa de ceva vreme. Aceasta incetinire a inceput in anii '70, odata cu cresterea preturilor la petrol, care au dus la un val de scumpiri fara precedent.
Au urmat revolutia tehnologica si dezvoltarea comertului international, ceea ce a dus la reducerea puterii de negociere a unei mari parti din forta de munca. In ultimii ani, costurile pentru sanatate au agravat problema, deoarece odata cu cresterea lor au redus substantial veniturile familiilor din America.
In SUA, venitul pe familie in perioada 1940 - 1970 a crescut mai mult de doua ori. In ultimele trei decenii a crescut cu mai putin de 25%. Astfel de statistici sunt atat de comune acum, incat lumea nu se mai scandalizeaza, dar situatia nu este una tocmai fericita.
Economia moderna a Statelor Unite distribuie fructele cresterii sale catre o portiune relativ mica a populatiei si nu este nevoie de inca un deceniu pentru a fi siguri de astfel de afirmatii. Ingrijorarea cetatenilor in legatura cu incetinirea cresterii veniturilor s-a agravat de cateva ori pe parcursul ultimilor 30 de ani, dar a inceput o crestere punctuala odata cu anii '90.
Apoi a venit o perioada de crestere tehnologica nemaiintalnita, care a dat impresia ca situatia se imbunatateste. De asemenea, preturile record de mici la petrol din anii '90 au ajutat la crearea senzatiei de crestere economica. Acelasi lucru s-a petrecut in ultimii ani cu boom-ul imobiliar care i-a determinat pe oameni sa isi ipotecheze casele. In acest moment, se pare ca boom-ul s-a terminat. Este foarte greu de prevazut cum isi va reveni economia SUA fara a fi nevoie de implementarea unor schimbari majore. Din fericire pentru noua conducere a Americii, oricare va fi ea, exista deja un model de urmat pentru a se iesi dintr-o astfel de criza. Castigurile de dupa al Doilea Razboi Mondial nu au aparut pur si simplu. Ele au fost rezultatul unui program deliberat de recladire a clasei de mijloc prin construirea de autostrazi si a altor cateva masuri.
Este destul de usor sa ne imaginam o noua versiune a acestui program, cu investitii creatoare de locuri de munca in domenii ca cercetare biomedicala, energie alternativa, drumuri, cai ferate si educatie. Participantii la campania prezidentiala au mentionat cu totii astfel de schimbari si reforme. Cu toate acestea, exista inca o mare lipsa de seriozitate in cazul abordarii acestei probleme, dupa cum spune si Bruce Katz de la Institutul Brookings. La urma urmelor, Statele Unite cheltuiesc foarte multi bani pe educatie, dar si-au pierdut de mult titlul de tara cu cea mai mare rata de absolvire a facultatii (Coreeea de Sud si alte cateva tari au depasit-o, iar Japonia, Marea Britanie si Canada o urmeaza indeaproape).
Taxele de sanatate si asigurari sociale pot fi aduse de asemenea in discutie. Ezekiel Emanuel, doctor la Institutul american de Sanatate, a afirmat ca ar fi de mare ajutor pentru muncitorii americani daca cheltuielile medicale excesive ar fi reduse. Aceste reduceri i-ar scuti pe muncitori de contributiile excesive la asigurarile medicale. Si lista problemelor poate continua, la fel cum lista lucrurilor si schimbarilor necesare creste si ea in fiecare zi. Cum economia pare sa fie in recesiune si recesiunile, la randul lor, aduc de obicei alte reduceri ale veniturilor, este foarte probabil ca problemele sa fie din ce in ce mai greu de rezolvat pentru viitorul ocupant al Casei Albe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO