Business Internaţional

Multinaţionale vestice continuă să plătească aproape 200.000 de angajaţi în Rusia, în pofida promisiunilor de suspendare sau de încetare a activităţilor

Multinaţionale vestice continuă să plătească aproape...

Autor: Ştefan Stan

20.04.2022, 13:13 1162

Companiile multinaţionale vestice continuă să plătească aproape 200.000 de angajaţi cu sediul în Rusia, în pofida promisiunilor de suspendare sau de încetare a activităţilor în această ţară, ceea ce ridică temeri de concedieri în masă sau naţionalizări, pe măsură ce speranţele privind o încetare rapidă a războiului din Ucraina se estompează, scrie FT. 

O serie de companii occidentale, de la McDonald's la Renault, s-au angajat să plătească salariile a mii de angajaţi atunci când au oprit luna trecută operaţiunile din ţară. O analiză realizată de Financial Times arată că cel puţin 188.000 de angajaţi continuă să fie pe statele de plată.

Numărul real este probabil să fie mult mai mare, deoarece angajatorii mari, inclusiv Yum Brands, proprietarul KFC, şi Coca-Cola, nu au confirmat dacă încă plătesc personalul.

Analiza vine în contextul în care primarul Moscovei, Serghei Sobyanin, a avertizat luni că, dintre angajaţii companiilor cu capital străin din capitala rusă, "aproximativ 200.000 de angajaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă", afirmând că autorităţile au aprobat un plan de sprijin în valoare de 3,36 miliarde de rupii (41,4 milioane de dolari) pentru cei aflaţi în pericol.

În timp ce angajatorii cu gulere albe, precum Boston Consulting Group, Linklaters şi McKinsey, îşi transferă angajaţii către roluri în diferite ţări, muncitorii cu gulere albastre din sectoarele de producţie, comerţ cu amănuntul şi consum riscă să suporte cea mai mare parte a pierderilor de locuri de muncă în cazul în care companiile nu văd nicio perspectivă iminentă de redeschidere.

Chip Bergh, directorul executiv al Levi Strauss, a declarat luna aceasta că marca de blugi îşi plăteşte în continuare cei peste 800 de angajaţi din Rusia. Dar a adăugat că "după cum merg lucrurile acum, nu sunt optimist că ne vom relua activitatea în forţă prea curând".


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO