Business Internaţional

Multinaţionalele „evazioniste“ sunt luate în vizor de radicala reformă fiscală propusă în SUA. Miza sunt 3.100 de miliarde de dolari

Companiile americane au strâns până la 3.100 de miliarde de dolari peste hotare. Cea mai mare sumă acumulată, de peste 200 de miliarde de dolari, îi aparţine Apple.

Companiile americane au strâns până la 3.100 de miliarde de dolari peste hotare. Cea mai mare sumă acumulată, de peste 200 de miliarde de dolari, îi aparţine Apple.

Autor: Catalina Apostoiu

06.11.2017, 00:05 803

O dispoziţie inclusă în reforma fiscală radicală anunţată recent de republicanii din SUA ia în vizor marile companii care-şi transferă profiturile din SUA pentru a evita plata taxelor, scrie Financial Times.

Lobbiştii din sectorul corporate, care au salutat iniţial pla­nul de reducere a ratei de impozitare a companiilor de la 35% la 20%, au început la scurt timp după aceea să devină pre­ocu­paţi în legătură cu o dispoziţie antievaziune fiscală des­pre care aceştia au declarat că va provoca daune colaterale mai mari.

Îngrijorările acestora ilustrează obstacolele de care se lovesc republicanii în eforturile de reformare a codului fiscal american pentru prima dată din 1986, obstacole ce includ ac­ţiu­nile de lobby ale companiilor, constrângerile bugetare exis­tente şi cerinţa preşedintelui Trump ca un proiect de lege în acest domeniu să fie semnat de acesta până la săr­bătoarea Thanksgiving.

Bret Wells, expert fiscal care a recomandat măsuri anti-eva­ziune Congresului luna trecută, spune că vor fi afectate do­uă grupuri de businessuri: multinaţionalele străine cu filia­le americane şi companiile americane care au recurs la tran­zac­ţii de inversiune fiscală pentru a-şi muta sediul peste hotare.

Conform planului propus de republicani, plăţile dintre filialele aceleiaşi companii vor fi taxate cu 20%.

Noua taxă va genera 155 mld. dolari în decurs de 10 ani, diminuând ceea ce republicanii descriu drept „eroziunea“ bazei fiscale americane şi contribuind la acoperirea reducerii drastice a ratei de impozitare a companiilor.

Potrivit estimărilor lui Wells, în prezent unele companii pot recurge la astfel de plăţi între filiale pentru a transfera până la 30-40% din profituri în afara SUA.

Lobbiştii critică etichetarea multinaţionalelor drept eva­zio­nişti fiscali, argumentând că plăţile respective sunt justi­fi­cate şi o parte necesară din lanţurile de aprovizionare interne.

Nancy McLernon, preşedintă a OFII, un grup care re­pre­­zin­tă interesele companiilor străine în SUA, aver­tizează că adop­tarea unor legi care ar avea un impact dispropor­ţionat asu­pra companiilor internaţionale ar putea avea drept rezul­tat măsuri similare adoptate împotriva compa­niilor americane.

Franţa îndeamnă UE să se pună de acord asupra adop­tă­rii unei noi taxe pe cifra de afaceri a grupurilor tech ame­ri­cane pentru ca firme ca Apple şi Google să nu-şi mai poată re­duce taxele prin transferarea profiturilor între ţări.

Noua taxă de 20% ar avea un efect limitat asupra com­paniilor tech americane.

În acelaşi timp, în linie cu noile propuneri lansate de re­pu­blicani, mai multe dintre cele mai mari companii ame­ri­cane, printre care Apple şi P&G, nu vor mai putea evita pla­ta taxelor pe profiturile de mii de miliarde de dolari acu­mu­late peste hotare, potrivit Bloomberg.

Câştigurile deţinute în numerar ar urma să fie impozitate cu 12%.

Companiile americane au strâns până la 3.100 mld. do­lari peste hotare, potrivit unor estimări recente ale Goldman Sachs. Sub legislaţia actuală, SUA impozitează multinaţio­nale­le pe câştigurile globale, dar le permit acestora să amâne pla­ta taxelor pe câştigurile din afară până acestea le repa­triază. Însă acest lucru nu este obligatoriu.

Cea mai mare sumă acumulată aparţine Apple, cu peste 200 miliarde de dolari, urmată de Microsoft, Cisco Systems, Alpha­bet, Oracle şi Johnson&Johnson, potrivit datelor Bloomberg.

Dacă proiectul republicanilor va fi aprobat, se vor obţine 223 mld. dolari în următorii zece ani.

Proiectul republicanilor urmează să fie amendat de către legislatori în această săptămână înainte de a fi supus aprobării Camerei Reprezentanţilor. Dacă va fi aprobat, acesta va fi mai apoi înaintat Senatului, ai cărui membri vor dori probabil să-i aducă propriile modificări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO