Business Internaţional

Multinaţionalele nu scapă de impozitul de cifra de afaceri. Doar că de această dată nu PSD este ”călăul”, ci miniştrii de Finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei. Exportăm idei. UPDATE: Şi ministrul de Finanţe al României a semnat propunerea

Multinaţionalele nu scapă de impozitul de cifra de...

Autor: Alex Ciutacu

16.09.2017, 17:33 2088

Franţa, Germania, Italia şi Spania vor ca multinaţionalele din IT, precum Amazon şi Google, să plătească impozit pe cifra de afaceri în loc de impozit pe profit, cum plătesc acum, au anunţat miniştri de finanţe într-o scrisoare comună, potrivit Reuters.

Conform unui comunicat trimis astăzi de Ministerul de Finanţe, Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, a fost printre semnatarii acestui proiect împreună cu Franţa, Italia, Germania şi Spania, iar ulterior mai multe state s-au alăturat acestei iniţiative.

"Ministrul Ionuţ Misa, a semnat alături de miniştrii de finanţe ai Franţei, Germaniei, Italiei şi Spaniei documentul care solicită Comisiei prezentarea unei soluţii care să conducă la stabilirea un impozit armonizat pe cifra de afaceri generată în statele membre UE de companiile din domeniul tehnologiilor digitale, în locul impozitului pe profit care se aplică în prezent. Ulterior mai multe state membre s-au alăturat acestei iniţiative", se arată în comunicat.

Franţa insistă pe taxarea acestor companii pe cifra de afaceri, iar între timp a găsit susţinere şi din partea altor state nemulţimite la rândul lor de taxele mici pe care le plătesc multinaţionalele în conformitate cu reglementările internaţionale.

În prezent, astfel de companii sunt adesea taxate pe profiturile înregistrate de subsidiare din ţări cu taxe scăzute precum Irlanda, chiar dacă veniturile provin din ţări ale Uniunii Europene.„Nu ar trebui să continuăm să acceptăm ca aceste companii să facă business în Europa în timp ce plătesc taxe minime trezoreriilor noastre”, au scris cei patru miniştri în scrisoarea văzută de Reuters.

În România, o măsură similiară din programul de guvernare al PSD a stârnit revolta multinaţionalelor şi a mediului de afaceri, care spuneau că impunerea unei astfel de măsuri ar scoate România din normele internaţionale de taxare şi ar crea un mediu fiscal ostil. Multinaţionalele susţineau că o astfel de măsură ar genera probleme fiscale şi logistice majore pentru companii. 

PSD a renunţat ulterior la impozitul pe cifra de afaceri şi a rămas la forma tradiţională de impozit pe profit. 

Scrisoarea, semnată de Ministrul de Finanţe al Franţei -  Bruno Le Maire, al Germaniei -  Wolfgang Schaeuble, al Italiei – Pier-Carlo Padoan şi al Spaniei – Luis de Guindos, este adresată preşedinţiei Uniunii Europene din Estonia.

Aceştia au cerut Comisiei să vină cu o soluţie care să creeze o "taxă de egalizare" a cifrei de afaceri care ar aduce impozitarea la nivelul impozitului pe profit din ţara în care s-au obţinut veniturile.

„Sumele colectate ar avea ca scop să reflecte ceea ce ar trebui să plătească aceste societăţi în privinţa impozitului pe profit”, au anunţat miniştrii în scrisoare.

Le Maire, Schaeuble, Padoan şi de Guindos spun că vor să ridice problema şi altor omologi ai statelor membre, în cadrul unei întâlniri în Tallinn ce se va desfăşura în perioada 15-16 septembrie.

Actuala preşedinţie estonă a UE a programat o discuţie în cadrul întâlnirii cu privire la conceptul de "sediu permanent", în scopul de a face posibilă impozitarea firmelor acolo unde creează valoare, nu numai acolo unde îşi au reşedinţa fiscală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO