Business Internaţional

Munca în Italia a devenit doar o nostalgie a anilor '90: Peste 14% din imigranţi sunt şomeri iar numărul este în creştere

Munca în Italia a devenit doar o nostalgie a anilor '90:...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

16.07.2013, 10:30 1178

În prezent, aproximativ 385.000 de străini nu au un loc de muncă în Italia, în contextul în care aproximativ 220.000 se aflau în această situaţie în 2008, la începutul crizei economice, potrivit unui raport al Ministerului italian al Muncii şi CNEL, un organism economic care oferă consiliere Guvernului.

Nivelul şomajului în rândul imigranţilor a "explodat", crescând de la 5,6 puncte procentuale, începând din 2008, la 14,1%, în comparaţie cu o medie naţională de 12,2%.

"Situaţia se agravează odată cu criza, care se traduce printr-o creştere a numărului de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă şi o scădere a numărului de locuri de muncă disponibile", a subliniat Antonio Marzano, preşedintele CNEL, într-o conferinţă de presă la Roma.

În 2012, proporţia imigranţilor în cadrul populaţiei totale s-a stabilizat la 7,9%, de trei ori mai mare decât în 2002.

Raportul a citat totodată date la fel de rele şi în alte regiuni din sudul Europei, şi anume în Franţa, unde rata şomajului în rândul imigranţilor a crescut cu 5,2 puncte procentuale în comparaţie cu situaţia din 2008, la 19,3%, şi cu 20 de puncte procentuale în Spania, până la 36,1%.

Raportul a fost prezentat în contextul unei polemici privind remarci rasiste ale vicepreşedintelui Senatului Roberto Calderoli, care a comparat-o cu un urangutan pe ministrul Integrării Cécile Kyenge, prima femeie ministru de culoare în Italia.

Documentul a subliniat asupra importanţei imigranţilor, fără care creşterea demografică a Italiei ar fi egală cu zero, iar populaţia ar îmbătrâni şi mai rapid.

Raportul arată totodată că cei care au un loc de muncă ocupă posturi prost plătite şi care necesită un nivel de calificare scăzut.

Ei reprezentau 34% dintre muncitorii care ocupă posturi cu un nivel de calificare scăzut în 2012, în comparaţie cu 29% în 2008, şi sunt tot mai supercalificaţi pentru funcţia pe care oocupă.

De asemenea, diferenţele de salarizare între italieni şi străini par să se amplifice. Astfel, salariul mediu al muncitorilor imigranţi este de 968 de euro, faţă de 1.304 euro în cazul italienilor.

Potrivit ministrului Muncii Enrico Giovannini, "muncitorii imigranţi sunt dezavantajaţi în parte şi pentru că, în Italia, despre jumătate dintre locurile de muncă se află prin intermediul cunoştinţelor sau contactelor personale".

El a apreciat că este necesar ca Guvernul să creeze "mai multe centre pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, cu scopul de a reduce acest dezavantaj şi pentru ca oferta de locuri de muncă şi cererea să se întâlnească într-un mod mai adecvat".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO