Business Internaţional

Muncitorii străini iau cu asalt Ungaria pentru a umple golul de forţă de muncă de acolo

Muncitorii străini iau cu asalt Ungaria pentru a umple...

Autor: Catalina Apostoiu

02.05.2019, 00:05 742
În ultimii ani, numărul de muncitori maghiari a scăzut dramatic, companiile neavând altă opţiune decât de a angaja muncitori străini, notează dailynewshungary.com.

Potrivit datelor WorkForce, muncitorii străini reprezintă într-o măsură din ce în ce mai mare soluţia pentru problema penuriei de forţă de muncă din Ungaria. Un studiu realizat de KSH în 2018 relevă că cererea de forţă de muncă din această ţară a fost în creştere anul trecut.

În primul trimestru al anului trecut, angajatorii aveau 79.400 de locuri vacante, numărul acestora crescând la 83.600 şi 87.700 în trimestrele doi şi trei. Cele mai multe posture vacante se înregistrau în sectorul administrativ.

Ce se află în spatele acestei crize de muncitori? Un număr în scădere de copii urmează gimnaziul, iar faţă de acum 5 ani numărul de elevi din licee şi şcoli profesionale a scăzut cu 14.000 şi respectiv 86.000. Deşi salariile au crescut cu 70% din 2010, oamenii se orientează în continuare către joburi care oferă salarii mai mari. În plus, Ungaria asistă la schimbări demografice semnificative: ţara are o populaţie în curs de îmbătrânire, iar emigraţia este în creştere. Există o flexibilitate diminuată legată de programul de lucru şi tipurile de contracte comparativ cu oportunităţile de peste hotare.

Mai multe detalii pe zfcorporate.ro

ìSalariile şi bonusurile ungare trebuie să crească, iar condiţiile de lucru trebuie să înregistreze o îmbunătăţire. Un program de lucru mai flexibil şi forţa de muncă din afară vor contribui la diminuarea crizei de forţă de muncăî, arată Robert Csakvari, managing director WorkForce.

Potrivit Biroului pentru Imigraţie, până la sfârşitul trimestrului trei al anului 2018 numărul de imigranţi a crescut cu 150% faţă de întregul an 2017.

Potrivit unui studiu pe 2017 realizat de Serviciul Naţional de Ocupare a forţei de muncă, 790 de permise de muncă au fost acordate unor persoane din ţări vecine non-UE. Numărul de permise de muncă acordate persoanelor din ţări europene non-UE şi ţări non-europene s-a situat la 2.098 şi respective 7.179.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO